Douăzeci de ani fără Jean Cănăvoiu

În această toamnă se vor împlini două decenii de la dispariţia scriitorului Jean(Ion) Cănăvoiu, prilej pentru noi de a încerca o rememorare alături de unul dintre marii săi prieteni, poetul Spiridon Popescu. Telespectatorilor GORJ TV le oferim o serie de amintiri despre regretatul epigramist povestite în maniera-i cunoscută şi apreciată de către Spiridon Popescu.

Ca şi repere în timp, Jean Cănăvoiu s-a născut în 8 septembrie 1939 şi a plecat, prea repede dintre noi, la 22 octombrie 1992. Memoria publică îl păstrează  printr-un festival care îi poartă numele- Festivalul de Umor „Ion Cănăvoiu” ajuns la ediţia a XIX-a-dar şi printr-o revistă care a fondat-o şi care apare şi astăzi intitulată „HAZUL”. Aşa cum spune Spiridon Popescu, inegalabilul Jean Cănăvoiu este păstrat în memoria celor care l-au cunoscut şi printr-o serie de amintiri care fac diferenţa dintre anonimi şi oamenii cu spirit.

Despre începuturile revistei „Hazul”, aflăm că Jean Cănăvoiu a fost şi iniţiatorul editării unei reviste de satiră şi umor,  pe care, aşa cum se menţiona şi în caseta redacţională, el o conducea ca director, finanţator, editor, redactor şi chiar difuzor. Jean Cănăvoiu îşi avea taraba instalată,  o mică măsuţă, chiar în holul de la intrarea în sala de spectacole a fostului cinematograf 23 August, de la intersecţia Căii Eroilor cu str. Victoriei, azi sediul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu. Acesta era Jean Cănăvoiu pe care prietenii săi, azi scriitori consacraţi, nu pot să îl uite şi reaprind de fiecare dată flacăra la Festivalul care îi poartă numele.

Din nefericire, nu sunt multe cărţile care ne amintesc de scriitorul Jean Cănăvoiu:  „Soare cu dinţi” (fabule), Editura Spicon Târgu-Jiu, 1991; „Poezii” (postum), Târgovişte, 1993; „Cobra regală” (epigrame, postum), Editura CCVCTP Gorj, 1994; „Sonetele vinului” (poeme postume), Editura PUNCT.

Nu pierdeţi emisiunea CINE A FOST ODATĂ-N GORJ de luni, 30 iulie 2012, de la orele 18.30 şi 20.30.

Vizualizări: 232

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: