DOVADA: Angajaţii CE Oltenia nu mai au altă soluţie!
Angajaţii CE Oltenia îşi cumpără materialele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în termocentrale şi cariere. Dovadă este un tabel cu angajaţii care au pus câte cinci lei pentru a repara moto-coasa de la SE Rovinari. Între timp, CE Oltenia anunţă sistarea investiţiilor, dar şi un profit de 150 de milioane din exploatare la trei luni. Sindicaliştii cred că Directoratul face tot ce e posibil pentru a tăia şi reduce cheltuieli, astfel încât costurile din contractul pentru livrarea cărbunelui la sârbi prin intermediar să fie menţinute.
La Termocentrala Rovinari, mai mulţi angajaţi au strâns câte cinci lei pentru a repara o moto-coasă. Angajaţii spun că au nevoie de moto-coasă pentru a curăţa secţia exterioară, unde a crescut multă iarbă şi se pot produce incendii. Constantin Mitrescu, lider de sindicat în termocentrală, susţine că nu mai sunt bani nici pentru şuruburi. “Nu mai sunt nici şuruburi, nici chei, nici măcar bani pentru a repara nişte motocositoare care au un rol foarte important în staţiile exterioare. Trebuie cosită iarba ca să nu afecteze aceste transformatoare”, a declarat Mitrescu. Pe tabel scrie NU MAI AVEM ALTĂ SOLUŢIE. „Eu am făcut public acest tabel pentru că nu mai suport ipocrizia acestei conduceri care spune că totul e roz”, a declarat pentru un post tv Doru Crăete, unul din angajaţii care au contribuit cu 5 lei. Pentru că a făcut public acest tabel, Crăete a fost apostrofat de directorul termocentralei, Ioan Pisc.
Şi la alte unităţi se scot bani din buzunar. „Au fost ani când am dus-o greu şi s-a dat şi atunci în şomaj. Dar niciodată nu am fost în postura ca salariaţii să fie obligaţi să cumpere din banii lor şuruburi, electrozi, fier beton, hârtie de xerox ca să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu. La Motru se duc cei de la atelier şi cumpără şuruburi de la ruşi, ca să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu“, a declarat Nelu Roşca, preşedinte de sindicat la Motru.
După apariţia tabelului cu banii ataşaţi, conducerea companiei a declanşat o anchetă. Acuzaţii de acest tip au fost şi în trecut, şi tot din zona Rovinari, directorul general Laurenţiu Ciurel susţinând atunci că sunt materialele necesare în depozite, dar nu sunt date în producţie, de vină fiind conducătorii de unităţi. „Nu se pune problema să nu aibă ce le trebuie. Am redus din investiţii, am lungit reparaţii, am scos din utilaje că nu avem banii necesari, asta este, am fost mai mult de când e necesar, dar totul până la securitate“, a mai declarat Ciurel în octombrie 2014 la o emisiune tv.