Eroarea care le poate aduce o primă salariaţilor CE Oltenia

Câteva zeci de angajaţi ai CE Oltenia încearcă să recâştige în instanţă prima de vacanţă. Este vorba de salariaţi de la carierele Jilţ Sud şi Jilţ Nord, ce sunt reprezentaţi pro-bono în instanţă de sindicatul condus de Corneliu Gârjoabă. Compania a înlocuit la începutul anului prima de vacanţă de 3.000 de lei cu un adaos salarial lunar de 250 de lei, fapt convenit cu sindicatele prin Contractul Colectiv de Muncă. Doar că în contractele individuale de muncă prima de vacanţă a rămas, nefiind scoasă prin act adiţional. Astfel, prima de vacanţă este considerată de salariaţi un drept negociat individual, care se adaugă drepturilor colective.

Până în prezent au fost depuse aproape 50 de astfel de acţiuni individuale în instanţă, urmând ca şi alţi salariaţi din zona Jilţ să facă demersurile legale pentru a beneficia de prima de vacanţă. În 2015 această facilitate nu mai este asigurată prin Contractul Colectiv de Muncă (CCM), în schimb fiecare salariat primind suma de 250 drept adaos lunar la salariu, venit pe care acum sindicatele vor să-l majoreze la 350 de lei lunar. Salariaţii din zona Jilţ au depus acţiunea la Tribunalul Gorj în urmă cu câteva zile şi sunt reprezentaţi de Bogdan Bejinaru, lider al Sindicatului Liber al Salariaţilor din CE Oltenia, condus de Corneliu Gârjoabă. “Cerem prima de vacanţă pentru anul în curs şi avem şanse de câştig. Codul Muncii delimitează foarte clar drepturile din CCM şi drepturile din CIM. Într-adevăr, în CCM nu mai este prevăzută prima de vacanţă, dar noi avem primele de vacanţă prinse în CIM, n-au venit cu act adiţional să modifice Contractul Individual de Muncă. Sunt 48 de acţiuni de toate”, a declarat Bogdan Bejinaru, preşedinte executiv al Sindicatului Liber al Salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia.

Sindicaliştii au mai spus că sunt siguri că vor avea câştig de cauză în instanţă şi că în cele din urmă şi mai mulţi salariaţi vor face acest demers. Sindicatul nu percepe vreo taxă pentru că-i reprezintă pe salariaţi în aceste litigii, a mai spus Bogdan Bejinaru.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: