Negocierile pe cota de cărbune vor fi reluate

Administraţia şi sindicatele din Complexul Energetic Oltenia nu au ajuns miercuri la un acord privind acordarea cotei de cărbune. Directoratul a propus o cotă de zece tone de salariat, în timp ce sindicatele solicită 12 tone. Sindicaliştii spun că directorul Ciurel trimite la negociere oameni fără putere de decizie şi astfel se ajunge la blocaj. CE Oltenia are peste 15.000 de salariaţi.

Problema legată de acordarea cotei de cărbune nu a fost soluţionată nici în cadrul şedinţei de miercuri. Sindicaliştii din minerit spun că nu renunţă la varianta de alocare a 12 tone de fiecare salariat, fiind siguri că administraţia le poate oferi această cantitate. „S-a ajuns la o decizie comună din partea sindicatelor, adică toţi am cerut acelaşi lucru, 12 tone. Cei din administraţie au zis că au mandat doar pentru 10 tone. Vedeţi, partea administrativă este formată dintr-o echipă care nu are nicio putere de decizie. În momentul în care Ciurel le spune atâta le daţi, ce negociere mai e asta? Noi când am cerut 12 tone am solicitat argumentat, pe solicitare minimă, pentru că am cerut aceeaşi valoare ca anul precedent. Am zis să se dea aceeaşi sumă la salariaţi, sumă care înseamnă 12 tone, pentru că prin buget tona de cărbune este 50 de lei, iar anul trecut s-au acordat 580 lei ca valoare brută şi împărţit la cât este tona rezultă aproximativ 12 tone. Nu era un efort. Mai mult, per ansamblu, unitatea face economii pentru că anul trecut a acordat această sumă la 18.500 de salariaţi, acum sunt mai puţini cu 3000”, a declarat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME).

Ruşeţ: Cărbunele poate fi înstrăinat

Înaintea şedinţei comisiei mixte, directorul CE Oltenia, Ion Ruşeţ, a spus că acea cotă de cărbune va putea fi înstrăinată de către salariaţi. „Vom propune sindicatelor să deblocăm situaţia. A fost o consultare prealabilă luni cu o parte din liderii de sindicat. Am stabilit o propunere de 10 tone pentru fiecare salariat, precum şi faptul că această cantitate de cărbune poate fi înstrăinată, ceea ce nu era prevăzut anul trecut, dimpotrivă, era interzis”, a spus Ion Ruşeţ. 

Liderii SMEO neagă o înţelegere cu administraţia

Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), a spus că nu este adevărat că în şedinţa de luni de la CE Oltenia s-a luat decizia acordării a 2 vouchere a câte 5 tone pentru fiecare salariat, aşa cum a comunicat compania pe site-ul propriu. Cel mai probabil, liderii SMEO au fost traşi la răspundere de către membrii de sindicat pentru că au acceptat să le fie acordată o cantitatea mică de cărbune. „A fost o discuţie. Nu s-a luat absolut nicio decizie, nici nu ştiu dacă vor fi vouchere sau altceva, în cadrul comisiei mixte se vor lămuri aceste probleme. Eram trecuţi acolo, dar nu a dat un comunicat prin care s-a luat o decizie. Cred că la aceste probleme ar trebui să întrebaţi reprezentanţii companiei”, a spus Gabriel Căldăruşe.

De altfel, şi Gabriel Bălăceanu, lider sindical SMEO pe zona Rovinari, s-a arătat nemulţumit de faptul că presa a preluat ca atare informarea CE Oltenia prin care anunţase că o parte din sindicate au acceptat acordarea acelor vouchere.

Bădiţa: Zece tone nu sunt suficiente

Liderul sindical al salariaţilor carierei Lupoaia, Nicolae Bădiţa, a spus că zece tone de cărbune, atât cât oferă administraţia, reprezintă o cantitate prea mică şi că salariaţii au nevoie de mai mult. “Consider că zece tone este insuficient, mai ales dacă ne referim la nevoile pe care le au salariaţii care vor să beneficieze de acest drept în natură. O locuinţă nu poate fi încălzită pe timpul iernii cu cantitatea de 10 tone de cărbune. Este insuficientă. Şi anul trecut cei care au beneficiat de cărbune în natură au fost nevoiţi să cumpere anumite diferenţe. Solicitarea noastră este de minim 12 tone”, a comentat sindicalistul.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: