Minerii din CE Oltenia l-au huiduit pe Ponta la Severin

Premierul Victor Ponta nu mai are viaţă bună nici la Drobeta Turnu Severin, unde angajaţii de la Regia de Activităţi Nucleare au protestat ieri faţă de situaţia unităţii şi l-au huiduit copios pe şeful Guvernului, la mitingul lor fiind prezenţi şi mineri de la Husnicioara, carieră a Complexului Energetic Oltenia. Cărbunele extras de ei e consumat de termocentrala din oraş, o eventuală închidere a regiei de apă grea generând automat probleme şi pentru ortaci, autorităţile locale fiind oricum avertizate oficial că din toamnă se opreşte livrarea de apă caldă şi agent termic pentru întreg municipiul.

Circa 1000 de persoane au participat la acţiunea de protest de ieri dimineaţă de la Drobeta Turnu Severin, care a început în zorii zilei la marginea oraşului. Muncitorii de la Romag Termo şi RAAN s-au încolonat în jurul orei 7.30 în faţa unităţilor şi au pornit pe jos, circa 10 kilometri, spre centrul oraşului, pe drum ei fluierând şi huiduindu-i pe guvernanţii care i-au adus în situaţia actuală. Oamenii spun că nu şi-au luat salariile de două luni, că unitatea e condusă de un administrator judiciar şi că Guvernul nu cumpără cantitatea de apă grea necesară pentru centrala atomoelectrică de la Cernavodă şi pe care a promis că o va achiziţiona pentru rezerva naţională. Rezervele sunt însă cam pline şi ele şi nimeni nu le spune muncitorilor că nu mai prea este nevoie de munca lor.

Scandări anti-Ponta

Muncitorii ieşiţi în stradă nu au uitat că, la alegeri, premierul Victor Ponta a venit printre ei şi le-a strâns mâna, promiţându-le câte în lună şi în stele. Ieri, la miting, protestatarii au constatat nu doar că din partea Prefecturii Mehedinţi nu vrea să vorbească nimeni cu ei, ci nici măcar nu li s-a dat voie să îşi alimenteze instalaţia de sonorizare cu energie de la o priză de pe un hol al instituţiei publice. Aşa s-a născut cel mai nou slogan al zilei, muncitorii scandând „Nu avem bani, nu avem mâncare, vrem pe Ponta la închisoare”, aceştia neuitând nici că şeful Guvernului este un susţinător al Guvernului din Grecia, nevoit să aplice măsuri drastice de reformă pentru a evita falimentul ţării. „RAAN - Grecia mea” a fost un al slogan al zilei, muncitorii promiţând că vor reveni din nou în stradă dacă guvernanţii nu se vor trezi pentru a trece la negocieri cu ei, oamenii nedorind altceva decât să ştie ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă.

Solidaritate minerească şi scuze!

Minerii de la Husnicioara care au fost alături de protestatari au primit scuze din partea liderilor sindicali de la RAAN, care au recunoscut cu amărăciune că ei nu s-au gândit să fie alături de ortaci în iarnă, când aceştia au participat la mitingurile de la Târgu Jiu pentru a-şi cere drepturile. După scuzele respective, sindicaliştii le-au promis minerilor că, pe viitor, le vor fi şi ei alături, liderul de la Husnicioara, Paul Constantinescu, declarând că minerii pe care îi reprezintă nu pot fi indiferenţi cu ce se întâmplă la regia de apă grea şi la termocentrală, ei livrând cărbune doar aici, nu şi în alte părţi.

„La noi în judeţ situaţia este destul de complicată pentru că locurile de muncă sunt puţine, iar RAAN este într-o situaţie şi mai dificilă. Am decis şi noi minerii să ne alăturăm protestului pentru că problemele de la RAAN ne privesc pe noi toţi, pentru că noi cărbunele îl dăm la termocentrală, nu în altă parte. Contractele dintre CEO şi Termo se fac pe 2-3 săptămâni, acum avem în derulare unul de 100.000 de tone din care am dat jumătate şi dacă dânşii nu mai au bani pentru restul, noi nu mai avem cui da. Dacă nu dăm cărbune stăm pentru că, vă daţi seama, la Craiova dau cei de la Motru, iar noi stăm cu stocurile pline. În mai am fost acasă şi există riscul să rămânem din nou acasă. Acum 25 de ani aveam aici în oraş şantiere, fabrici, uzine, acum mai sunt 7 de toate. Noi nu le-am luat, unde sunt? De asta suntem aici, alături de colegii de la RAAN pentru că situaţia e grea pentru toţi, nu doar pentru ei. Oamenii vin la muncă, lucrează în condiţii grele şi pentru ce? Pentru promisiunile politicienilor?”, a spus liderul ortacilor de la Husnicioara, care este aşteptat împreună cu oamenii săi şi la următorul miting pe care sindicaliştii de la RAAN îl vor organiza săptămâna viitoare şi pe care îl anunţă ca fiind „mai dur, mai violent” pentru a atrage atenţia guvernanţilor asupra problemelor lor.

Monitorizare” gorjenească

Acţiunea de protest de ieri a fost supravegheată îndeaproape de reprezentanţii forţelor de ordine, şefii aflaţi la comanda Poliţiei Mehedinţi şi Jandarmeriei din judeţul vecin fiind vechi cunoştinţe ale gorjenilor. Ion Frățilescu şi Eugen Țambrea au fost în mijlocul protestatarilor pentru a se asigura că lucrurile nu degenerează, în trecut ei fiind adjunct al IPJ Gorj şi, respectiv, şef al Jandarmeriei Gorj.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: