Drama elevului român

S-a dat proba la română la bac. Scris. Nu trecuse mult (cred că vreo trei ani) de când elevilor li s-a cerut să scrie despre drama unui intelectual dintr-un roman românesc. Foarte mulţi l-au ales pe Moromete. Cum să nu fie intelectual? Că doar era deştept. Au mai fost câţiva care l-au preferat pe Ion. Da, da, Ion, ţăranul obsedat de pământ, că el n-avea decât sub unghii. Ăla n-am înţeles de ce era intelectual, totuşi. Deşi, mă rog, faţă de unii elevi de-a doişpea, Ion era bursier la Harvard.

Şi-a venit iar bacul, anul ăsta. şi iar s-au încăpăţânat ăia care au făcut subiectele să nu le spună clar ”scrieţi, bă, boilor, de Trahanache ăla al lu Caragiale!”. Nu. Au făcut iar pe deştepţii profesorii şi au zis aşa: ”particularităţile de construcţie a personajului dintr-un text dramatic studiat aparţinând unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.” Şi aici a intervenit din nou confuzia derutaţilor elevi de-a doişpea: ”text dramatic? Hmm...”, s-au gândit micuţii. ”Dar Caragiale a scris comedii, nu e nimic dramatic în asta!” Deci l-au exclus din start. Apoi l-au scos din calcule pe Sorescu, de care nici nu auziseră. În fine, a mai rămas Camil Petrescu. ”Ahaaa, ăla cu ultima noapte de sex, prima noapte de bătaie. Sau gen. E bun, mă. Am citit noi că Ştefan Gheorghidiu ăla sau cum îl cheamă a suferit mult din cauza la o femeie. Deci clar, e trist, deci e dramă. Băgăm mare.” Şi-au scris de Gheorghidiu. Nici nu-mi dau seama dacă profii o fac intenţionat. Era clar că Petrescu era pus acolo la momeală, că doar de Jocul ielelor n-auzise nici şefa clasei din Mătăsari.

Deci capcană? Posibil. În fond, nu-i rău ca măcar aşa să-i testezi pe viitori licenţiaţi în tot felul de studii obscure: să ştie sensul cuvintelor pe care le citesc şi, ulterior, folosesc. Necunoaşterea completă a sensului anumitor cuvinte intrate în vocabularul de bază este un lucru extrem de enervant. Aproape la fel de enervant ca liceenii care nu ştiu să citească. Ceea ce nici măcar nu e atât de rău. Dacă nu poţi să citeşti, sigur n-ai cum să copiezi.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: