Drogurile, spaima părinţilor

Zeci de tineri din Gorj au fost prinşi în ultimii ani traficând droguri. Consumatori sunt de ordinul sutelor, poate miilor, ceea ce nu este deloc puţin pentru un judeţ mic. Cei mai mulţi dintre ei au fost copii buni la şcoală, care la un moment dat au luat-o pe un drum greşit. Unii sunt recuperabili, alţii nu.

Care sunt explicaţiile? Mulţi dintre părinţi sunt ocupaţi cu serviciul şi nu mai au timpul şi răbdarea să comunice cu copiii. Compensează lipsa de acasă cu bani, iar banii sunt daţi de copii mai întâi pe ţigări, apoi pe bere, apoi prin cluburi şi în final pe droguri. Părinţii se prind la un moment dat că ceva nu este în regulă, dar deja nu mai ştiu cum să comunice cu propriii lor copii.

O fetiţă de clasa a V-a îmi spunea că are patru copii în clasă care fumează: un băiat şi trei fetiţe. Băiatul este cel care aduce ţigările la şcoală, pe care le ia de la părinţii lui, care sunt medici. Fără acordul lor, desigur. Statisticile arată că, la 14 ani, un copil din cinci fumează zilnic. Opt la sută dintre elevii de liceu au fumat măcar o dată marijuana. Sunt realităţi pe care mulţi dintre părinţi nu le cunosc, unii le ştiu, dar nu le pot împiedica. Părinţilor le este teamă de mai rău şi sunt toleranţi.

Nouă tineri din Gorj, studenţi la Timişoara, sunt în arest din cauza drogurilor. Mai înaintea lor a fost o altă gaşcă ajunsă în arestul poliţiei din Târgu Jiu. Am văzut pe paginile de socializare unele reacţii extrem de dure la adresa lor, mai că nu cereau unii să fie împuşcaţi. O fi numai vina lor? Oare aceşti tineri nu sunt nişte victime ale unui stat croit greşit?

Spunea Băsescu acum câţiva ani că şcoala românească produce tâmpiţi şi a înfuriat pe toată lumea. Poate că nu are dreptate, dar cu certitudine sunt şcoli în România care distrug copii. Ştiaţi că profesorii nu pun absenţe ca să nu fie copiii exmatriculaţi, de teamă că rămân fără catedre? Ştiţi că sunt licee în Târgu Jiu unde orele încep la şi un sfert şi se termină la fără 20 de minute, pentru că profesorii nu au chef să meargă la ore? Ştiaţi că şcolile sunt pline de profesori nepregătiţi, care nu pot capta atenţia copiilor pentru că nu au nimic interesant de spus? Credeţi că doar 40% dintre copii iau bacalaureatul pentru că sunt proşti? Nu, sunt copii de care şcoala îşi bate joc. Mergeţi în orice zi la un liceu dintre acelea la care nu ia nimeni bacul şi o să vedeţi că nu e nimeni la ore. Copiii stau la fumat pe holuri, profesorii la bârfă în cancelarie. Credeţi că Inspectoratul Şcolar nu ştie? Toată lumea ştie, dar toată lumea tace, pentru că important este să vină banii de la buget.

Şi nu doar şcoala e de vină. Nu doar familia. Viaţa asta de provincie, care foarte rar le oferă acestor tineri ceva interesant de făcut. Ce să faci interesant în Târgu Jiu. Acum este un festival de teatru pentru care cererile de bilete au fost de patru ori mai mari decât numărul de locuri. Dar astfel de evenimente sunt o dată la câţiva ani. Dacă le oferim tinerilor doar festivalul berii şi cluburi cu fete semidezbrăcate, nu doar ei sunt de vină pentru căile greşite pe care o apucă în viaţă.

Vizualizări: 5,624

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: