Drum drept pentru înfiinţarea Electra

Guvernul a adoptat ieri o ordonanţă de urgenţă care va permite înfiinţarea mai rapidă a celor doi campioni energetici, Electra şi Hidroenergetica. Opoziţiile făcute în instanţă împotriva reorganizării sistemului energetic nu vor mai stopa înfiinţarea celor două companii. Teoretic, nimic nu ar mai putea acum să întârzie înfiinţarea celor două companii, interesul Gorjului pentru Electra fiind unul major, soarta a zeci de mii de locuri de muncă depinzând de decizia de ieri.

Guvernul Boc a modificat legislaţia în aşa fel încât piedicile pentru înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica să dispară. Înfiinţarea unei societăţi comerciale prin fuziune nu va mai fi blocată de acum încolo de eventualele contestaţii (opoziţii, în termeni juridici), aşa cum s-a întâmplat în cazul noilor companii energetice.

Ionel Manţog, director economic la Complexul Energetic Turceni, admite faptul că aproape doi ani au trecut pe lângă actuala putere fără ca Electra să devină realitate, motivele fiind dintre cele mai diverse. „Au trecut doi ani din diferite motive, pornind de la cele birocratice la cele legate de pierderile uriaşe pe care le pot avea băieţii deştepţi sau la reaua credinţă a unora care cred că îşi pierd posturile şi privilegiile pixului. Un asemenea lucru se face în orice ţară civilizată într-un timp mult mai scurt”, a spus Manţog.

Realizarea obiectivelor necesare Gorjului depinde de ceea ce va face Electra de acum înainte, adică de calitatea managementului şi a proiectelor, de calitatea programelor de restructurare şi de ataşamentul faţă de judeţ al oamenilor care vor decide în cadrul companiei, susţine directorul economic al CE Turceni. „Sper însă ca toţi cei care au pus beţe în roate să fi fost azi dezarmaţi şi Electra să fie înscrisă oficial la Registrul Comerţului până la sfârşitul anului”, mai spune Manţog.

Condescu, în sfârşit bucuros

Liderul sindical Marin Condescu a militat şi el pentru înfiinţarea noilor companii, după demersul făcut ieri de Guvern acesta fiind convins că Electra nu va mai avea parte de piedici. „Guvernul a corectat o aberaţie generată de legislaţie şi de cei care au speculat pentru a împiedica înfiinţarea companiei. Au fost diferite scheme pentru a bloca procesul de înfiinţare a Electra, pornind de la interese politice, până la cele financiare. Toţi, chiar şi cei care contestau, erau conştienţi că este necesară apariţia unei astfel de entităţi, pentru că, altfel, din 2013 puneam totul pe butuci. Nimeni nu mai dă credite în ziua de azi pe termen lung fără garanţii solide, lucru pe care Electra îl oferă fără probleme. Noi trebuie să găsim acum pârghii pentru a reduce preţurile cu 60% la termocentrale pentru a fi competitivi pentru că avem în faţă competiţia pe gaze, care are emisiile cu 40% mai mici şi, deci, şi preţuri mai bune. Până acum termocentralele se luptau între ele pentru un loc pe piaţă în loc să îşi unească forţele, să se modernizeze şi să se adapteze la cerinţele pieţei”, declară liderul sindical.

Ciurel şi Călinoiu, împotriva Electra

Ionel Manţog a spus că minerii şi energeticienii nu trebuie să uite cine a fost permanent împotriva companiei Electra. „Eu sper ca nimeni să nu uite nici părerile unor oameni şi nu pot să nu-i nominalizez aici pe Ion Călinoiu şi Laurenţiu Ciurel, nici părerile unor partide şi nici chiar lupta unor sindicate pentru neconstituirea companiilor”, a spus Manţog.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: