Drum forestier, construit ilegal. “Câte mașini cu lemne au trecut?”

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au descoperit un drum forestier realizat în comuna Runcu, ilegal, fără avizele de mediu necesare. “Întrucăt drumul a fost executat și în sit NATURA 2000, proprietarul fondului forestier a fost sancționat cu amendă în valoare de 60.000 lei”, a transmis Garda de Mediu Gorj.

Oamenii din zonă au semnalat de multe ori pe paginile de socializare și nu numai că zilnic treceau pe Cheile Sohodolului mașini încărcate cu lemne. Câtă vreme drumul forestier a fost făcut ilegal, este de presupus că nici exploatarea la care duce acest drum nu este legală.

La începutul lunii mai, Garda de Mediu Gorj mai făcea o descoperire îngrijorătoare, tot pe Cheile Sohodolului. Comisarii au constatat că s-au făcut dislocări de roci acolo unde acestea îngreunau mașinile de mare tonaj care transportau lemne. “Răspunzătoare de situația constatată este obştea care administrează fondul forestier din zonă, care a şi fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 50.000 lei. Cercetările continuă”, a transmis atunci instituția statului.

Cheile Sohodolului se află pe pe teritoriul administrativ al comunei Runcu, la limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan (grup ce aparține lanțului montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali).

“Au fost perioade când pe aici treceau zilnic mașini cu lemne. Nu știu dacă exploatează legal sau nu. Cine știe câte mașini cu lemne au trecut?”, a spus o localnică.

Zona este rezervație naturală pe o suprafață de 350 hectare. Cheile Sohodolului reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele pârâului Sohodol, cu forme diversificate de relief, cu floră și faună specifică Meridionalilor.

Nările, Fusteica, Inelul, Peștera Popii (cu picturi rupestre), Peștera Gârla Vacii sunt niște repere impresionante ale acestei zone. În zonă se practică alpinismul și sunt 120 de trasee special amenajate de cățărare. Aici se găsesc peste 300 de specii de plante specifice acestor locuri, inclusiv castani seculari plantați înainte de anul 1859. Temeperatura este constant mai mică cu vreo zece grade decât înainte de chei, pentru că stâncile înalte nu lasă soarele să pătrundă, iar apa Sohodolului este mereu rece. (R.S.)

Galerie foto


Vizualizări: 6,404

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: