Bibliotecară plătită cu 6.000 lei. Obligată să restituie banii!

O bibliotecară din orașul gorjean Țicleni este obligată de instanță să restituie aproape 30 de mii de lei. Asta după ce i-a fost dublată leafa, în urmă cu doi ani, de către primarul Constantin Radu. Numai că inspectorii Curții de Conturi Gorj au scos la iveală faptul că banii au fost acordați ilegal și au cerut conducerii primăriei să-i recupereze.

„Salariile de bază brute ale persoanelor care au ocupat funcția de bibliotecar IA, gradația 5, studii medii, au fost stabilite prin dispozițiile primarului, în anul 2018 și 2019, în cuantum mai mare decât cel legal. Astfel că s-a constatat că, începând cu 1 ianuarie 2018, s-a stabilit eronat un salariu brut de 6.026 lei, corect fiind de 3.291 lei. Plățile nelegale ce urmează a fi recuperate sunt de 59.846 lei și reprezintă drepturi salariale acordate fără temei legal”, se arată într-un raport al Camerei de Conturi Gorj.

Interesant este faptul că primarul Constantin Radu le-a mărit salariile bibliotecarelor, în condițiile în care nu era sigur că are o bază legală. „Când am mărit salariile la angajații din primărie, am mărit și la bibliotecare. Acolo n-am fost sigur că trebuie să măresc. Le-am luat în scris un angajament, în caz de nu e corect, să dea banii înapoi. Am aceste angajamente. Dacă dânsele nu vor să pună banii de bună voie, o să mergem și cu dânsele în instanță, să se recupereze sumele”, a explicat, anul trecut, pentru Pandurul, primarul din Țicleni.

Una dintre bibliotecare nu a respectat „angajamentul”, astfel că a fost acționată în judecată. Procesul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj, pe data de 1 august 2019.

După amânări repetate ale pronunțării sentinței, magistrații au repus cauza de pe rolul Tribunalului Gorj. Și nu o singură dată, ci de două ori. Într-un final, instanța s-a lămurit și a decis ca angajata de la Biblioteca Orășenească Țicleni să restituie banii încasați necuvenit.

„Admite cererea cu precizarea ulterioară. Obligă pârâta să restituie reclamantei suma netă corespunzătoare sumei brute de 29.932 lei, reprezentând diferenţe drepturi salariale încasate în mod necuvenit în perioada 01.04.2018-31.03.2019. Ia act că reclamanta a solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, este decizia de joi, 28 mai, a Tribunalului Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 3,992

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: