Dumitru Motancea – Nevăzător, cutreieră munţii condus de sunetul tălăngilor

Nu mai vede de 15 ani, dar ştie toate potecile de munte. Are 83 de ani şi ştie pădurea ca-n palmă. De multe ori îl duc acasă animale, pentru că se orientează după sunetul tălăngilor. Dumitru Motancea şi soţia lui locuiesc în vârf de munte, departe de civilizaţie. Au peste 50 de ani de căsnicie şi de declară fericiţi, chiar dacă de multe ori trece anul şi nu coboară în mijlocul civilizaţiei.

Plaiul Bumbeşti Jiu este un loc de poveste, în care mai găsim o singură familie care locuieşte aici permanent. Este vorba de familia Motancea. Dumitru Motancea are 83 de ani şi şi-a pierdut vederea în urmă cu 15 ani, iar Ioana Motancea are 73 de ani. Locuiesc într-un conac făcut din lemn şi duc o viaţă cât se poate de sănătoasă. “Noi aici mâncăm numai produse naturale, brânză, ceapă, tocană, totul facem în casă. Pentru că la munte aerul este tare, avem ore fixe de masă de la care nu ne abatem”, povesteşte Ioana Motancea, pe care am găsit-o gătind. Nu la aragaz, pentru că în vârful muntelui nu există aşa ceva, ci la foc şi în oale de pământ.

„Coborâm  în oraş o dată pe an”

Să cobori sau să urci în munte este o adevărată aventură. Există un singur drum pe unde poţi urca doar cu maşina de teren şi o potecă plină de bolovani pe unde poţi merge pe jos. Această ultimă variantă este aleasă de familia Motancea. La 83 de ani şi fără să vadă nimic în faţa ochilor, nea Dumitru ştie toate potecile din munte şi coboară după simţ. ”Noi coborâm din munte cam o dată pe an sau chiar mai mult. Este o potecă ce duce jos la cariera Meri  şi de acolo mă aşteaptă fiul meu cu maşina. Nu mai văd de 15 ani, dar simt şi aşa cobor, ştiu pădurea asta ca în palmă. Mă duc şi cu animalele, care de cele mai multe ori mă aduc ele pe mine acasă, aud clopotul de la gâtul lor şi mă ţin după ele. Trebuie să mai coborâm pentru că aici nu avem nimic, dacă murim nu ne găseşte nimeni“, spune Dumitru Motancea.

Face şi politică… cu nevasta

În vârful muntelui, informaţia ajunge destul de greu sau chiar deloc, dar nea Dumitru ştie ce se întâmplă în ţară. Spune însă ca preferă de o sută de ori liniştea din munte. “Nu aş pleca de aici pentru nimic în lume, ne e bine, suntem fericiţi împreună. Eu şi soţia mea suntem căsătoriţi de peste 50 de ani, dar nu ne-am certat o dată. Fac şi politică să ştiţi… cu ea. Ştiu ce se întâmplă în ţară, dar eu sunt de acord deoarece acest guvern i-a luat la verificat pe toţi care au făcut averi furând”, spune bătrânul.

Nea Dumitru este şi un artist înnăscut, cântă la fluier, scrie şi recită poezii.

Vizualizări: 346

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: