E OFICIAL! Dovada că Ciurel a încheiat 2013 pe pierdere

Complexul Energetic Oltenia a avut, în 2013, pierdere din activitatea de exploatare, după cum rezultă din bilanţul contabil. A avut însă ceva profit financiar, din diferenţele de curs valutar aferente unui contract de împrumut, astfel că adunate, după plata impozitului, a rămas totuşi un profit net de 4,5 milioane de lei. Anul trecut, Ciurel era nemulţumit de faptul că trebuie să plătească impozit pe profitul financiar, spunând că acolo nu sunt bani reali, ci virtuali. Acum însă, fără veniturile financiare, CE Oltenia ar fi înregistrat în 2013 o pierdere uriaşă.

Pe scurt, CE Oltenia a avut anul trecut venituri din exploatare de 4.278 milioane de lei, iar cheltuielile au fost mai mari, de 4.306 milioane de lei. Din acest motiv, compania a înregistrat o pierdere pe activitatea de exploatare de 28 de milioane de lei, informaţie negată vehement de administraţia CE Oltenia în campania electorală.

Deşi Complexul Energetic Oltenia a avut pierderi semnificative anul trecut, datorită mult contestatului credit în yeni a terminat anul pe plus. „Plusul“ însă nu există şi în conturi. „Banii aceştia pentru care noi plătim impozit şi dividende nu sunt reali, sunt bani virtuali, ei se compensează atunci când yenul se apreciază, dar aceşti bani duc la decapitalizarea firmei pentru că plăteşti bani reali pe bani virtuali, impozit pe nişte bani virtuali”, declara Laurenţiu Ciurel anul trecut.

A minţit din nou

Deşi directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel, anunţa un profit de 300 de milioane de lei pe 2013, în realitate a avut pierdere. Dovada se află în bilanţul companiei pe 2013. Veniturile, cheltuielile, profitul, dar şi pierderea în companie sunt pe două categorii: exploatare, adică banii care intră în firmă ca urmare a vânzării de energie şi cărbune, şi financiare, care rezultă din cauza diferenţelor de curs valutar, dar care nu reprezintă bani reali.

Se întâmplă că în 2013 complexul a avut pierdere la capitolul vânzări de energie şi cărbune, iar pe de altă parte profit financiar. Din bilanţ rezultă că producătorul de energie are un profit net de doar 4,5 milioane de lei în 2013. Veniturile financiare au fost de 284 de milioane de lei, iar cheltuielile financiare de 183 de milioane de lei. Astfel, a rezultat un profit financiar de 72 de milioane de lei. După ce şi-a luat şi statul 68 de milioane de lei impozit pe profit, CE Oltenia a mai rămas cu 4,5 milioane de lei. Aici este arătată performanţa managementului şi chiar a Guvernului condus de Victor Ponta, care a luat 90% bani reali din profitul inexistent al firmei.

REZULTATE 2012

De menţionat ar fi că în 2012 compania a obţinut un profit din exploatare de 44 de milioane de lei, faţă de pierderea de 28 de milioane din 2013. Culmea este că şi profitul financiar a fost mai mic. În 2012 a fost de 176 de milioane, iar acum de doar 72 de milioane de lei.

În bilanţul contabil apare pierdere din exploatare

pierdere_mare

CE Oltenia a avut un profit net mai degrabă simbolic

profit_mic_mic

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: