Ecologiștii vor mai mult. Extinderea carierelor CEO, blocată în instanţă

Asociația Bankwatch România nu s-a mulțumit cu suspendarea acordului de mediu pentru extinderea Carierei Lupoaia din bazinul Motru şi cer acum, tot în instanță, anularea tuturor acordurilor de mediu date pentru extinderea carierelor CEO.

Ecologiștii de la Bankwatch au obținut în instanță, la începutul lunii martie a acestui an, suspendarea acordului de mediu pentru Cariera Lupoaia a CE Oltenia. În fapt, cei de la Bankwatch spun că la emiterea acordului de mediu nu au fost respectate procedurile, și că APM Gorj nu a ținut cont de efectele negative ale activității miniere atât asupra mediului, cât și asupra sănătății oamenilor din zonă. „Noi am făcut acțiuni pentru anularea tuturor acordurilor de extindere, pentru că toate sunt făcute prost sau incomplet. Acordul pentru Cariera Lupoaia a fost suspendat, iar dacă instanța nu acceptă recursul CEO, va rămâne suspendat până la o decizie definitivă în dosarul de anulare. Din experiența noastră, până la o sentință definitivă într-un proces pentru anularea unui acord de mediu durează între 2 și 3 ani”, a declarat Alexandru Mustață, reprezentantul Asociației Bankwatch.

Cei de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj spun că acțiunile în instanță ale ecologiștilor sunt la ordinea zilei. „Au contestat toate, toate, toate. Suspendările s-au judecat aproape toate. Pe anulare, nu. Prima este cariera Tismana I, iar săptămâna trecută am trimis întâmpinarea și motivarea noastră”, a spus Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Complexul Energetic Oltenia intenționează să extindă Cariera Lupoaia cu 1028 de hectare, din care peste 500 sunt ocupate de pădure. Dacă acordul nu era suspendat, întreaga suprafață ar fi fost defrișată și excavată.

Cariera Lupoaia este una dintre unitățile miniere ale CE Oltenia care va fi închisă până în 2023, aspect stipulat în Strategia Energetică Națională. Închiderea carierei este programată pentru anul 2019. 

Vizualizări: 2,982

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: