Edilii PDL acuzaţi că ar fi primit mai mulţi bani de la Guvern

Viceprimarul din Târgu Cărbuneşti se plânge de faptul că primarii PDL din judeţ ar fi fost favorizaţi de Guvern la împărţirea unor fonduri. Ion Fugaru susţine că banii împărţiţi în cadrul programului privind realizarea unui sistem informaţional pentru domeniul imobiliar-edilitar au fost direcţionaţi în mare parte către edilii portocalii, acuzaţii pe care Dorin Filip le respinge categoric.

Consiliul Judeţean Gorj şi, mai apoi, câţiva primari au primit la sfârşitul săptămânii trecute o adresă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei o adresă prin care li se aduceau la cunoştinţă alocaţiile bugetare din cadrul programului privind sistemul informaţional specific domeniului imobiliar-edilitar şi băncilor de date urbane, la nivel naţional. Municipiul Târgu Jiu are alocată suma de 70.000 de lei, la fel ca şi oraşul Ţicleni, cei mai mulţi bani, 100.000 de lei mergând la Rovinari, ultimele două având primari portocalii. Turceniul, în schimb, a primit 10.000 de lei, iar la Târgu Cărbuneşti au fost alocaţi doar 20.000 de lei. 

 Bani la unele oraşe

 Evident că banii nu par foarte mulţi, iar edilii, în funcţie de sumele alocate, au avut interpretări diferite. Viceprimarul din Târgu Cărbuneşti, Ion Fugaru, a reacţionat ieri la situaţia respectivă, amintind că acum un an primarii PDL erau gata să facă greva foamei la cât de nemulţumiţi erau de banii primiţi la buget. Fugaru spune că acum roata s-a întors şi aceştia sunt ajutaţi părtinitor de către guvernul în care portocalii au un cuvânt greu de spus. "Tocmai acei primari au primit bani acum. Rovinariul are acum un miliard prin această rectificare. Ţicleniul are primar de PDL şi i se alocă sumă cât la Târgu Jiu, unde e primar de muncipiu de la PSD. De Bumbeşti Jiu sau Motru nu mai încape vorbă, că ei sunt de la PNL sau PSD, iar restul sunt săriţi din schemă. Spun guvernanţii de acum că ei nu fac diferenţieri, dar se vede clar pe documente şi se ştie clar că acele oraşe sunt cu primari aleşi de la PDL. Eu la Cărbuneşti primesc 20.000 de lei, în condiţiile în care anul trecut ni s-a dat 40-50.000 de lei", spunea ieri Fugaru, care nu l-a amintit şi pe edilul portocaliu din Tismana atunci când a venit vorba despre cei care nu au primit bani în cadrul programului respectiv.
 Vicele de la Cărbuneşti a încurcat un pic borcanele când a vorbit despre "rectificare bugetară" pentru că sumele despre care face vorbire sunt alocate direct în legea bugetului. Fondurile despre care a vorbit Ion Fugaru sunt alocate de Ministerul Dezvoltării, minister care îl are în fruntea sa pe democrat-liberalul Vasile Blaga. Viceprimarul de la Târgu Cărbuneşti afirmă că puţinii bani pe care i-a primit de la Guvern pentru realizarea bazei de date urbane vor reprezenta o parte din cofinanţarea pe care trebuie să o asigure autorităţile locale pentru a putea accesa fonduri europene în acest scop.

 Portocalii cred că Fugaru e pe lângă subiect

 Liderul PDL Gorj, deputatul Cosmin Popescu, a menţionat că afirmaţiile lui Fugaru nu au nicio bază reală. Acesta spune că fondurile alocate de Guvern s-au făcut doar în baza valorilor pe care le au proiectele depuse de către primăriile din judeţ, culoarea politică având o importanţă mult mai mică. Popescu declară că sumele primite de primării, la modul general vorbind, vor fi folosite eventual pentru cofinanţarea proiectelor care vor fi realizate cu bani europeni, apartenenţa la un partid sau altul neavând vreo legătură cu fondurile la care face referire şeful PRM Gorj.
 Edilul din Rovinari, Dorin Filip, direct vizat de spusele lui Fugaru, susţine că apartenenţa sa la PDL nu are nicio legătură cu banii primiţi de la buget. Acesta afirmă că, mai mult, vicele din Târgu Cărbuneşti va încălca legea dacă va folosi banii pentru cofinanţarea unor proiecte europene, destinaţia fondurilor fiind clară. "Nu-i adevărat ceea ce spune domnul Fugaru din simplul fapt că banii daţi acum ajung la firme care se ocupă de ani de zile de acest gen de lucrări. E vorba de cadastrul oraşului, iar banii au destinaţie clară, iar nouă ne-au fost daţi mai mulţi acum la Rovinari pentru ca să fie finalizate lucrările odată. Probabil noi suntem mai în urmă decât dumnealor, nu ştiu exact situaţia dânşilor, dar ceea ce ştiu este că nu putem utiliza aceste sume pentru confinanţarea unor proiecte europene. Asta e deturnare de fonduri dacă îi ia cineva şi îi bagă în altceva decât au fost alocaţi iniţial, iar noi la Rovinari nu facem lucruri din astea. Dorim să terminăm cadastrul oraşului şi nimic mai mult", spune Dorin Filip. 
 


Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: