Gorjul riscă redistribuirea baniilor alocaţi de Guvern pentru reabilitarea termică

Primarii gorjeni trebuie să grăbească întocmirea proiectelor privind reabilitarea termică a locuinţelor deoarece există riscul ca banii alocaţi de Guvern să fie redistribuiţi altor judeţe din ţară. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind creşterea eficienţei energetice, lucrările de intervenţie pentru izolarea termică a blocurilor construite în perioada 1950-1990 sunt asigurate în proporţie de 50% din bugetul de stat, 30% din bugetul local şi 20% de proprietari. Guvernul alocă 3500 de euro pentru fiecare apartament din Gorj reabilitat cu condiţia ca primarii să realizeze proiectele în timp util. Reprezentanţii Partidului Democrat Liberal Gorj în Parlamentul României au declarat:,, Guvernul lucrează pe principiul primul venit, primul servit, iar banii alocaţi pentru reabilitarea termică a locuinţelor acoperă valoarea lucrărilor la 60000 de blocuri la nivel naţional.,,  Ion Ruşeţ, senator PDL, a precizat:,, În Gorj foarte mulţi primari nu şi-au alocat în buget banii pentru proiecte, acestea trebuind a fi întocmite pe banii primăriilor. Din această cauză riscăm să pierdem posibilitatea să obţinem finanţare în vederea reabilitării termice. Dacă nu se va întocmi documentaţia în cel mai scurt timp, de aceşti banii vor beneficia alte localităţi din ţară unde primarii s-au mişcat repede".  

Primăriile de la Turceni şi Motru nu au bani de proiecte

Deşi proiectul de lege privind reabilitarea termică a blocurilor vechi a fost iniţiat de mai mult timp, primarii oraşelor Turceni şi Motru nu au prevăzut în bugetele locale pe 2009, bani pentru întocmirea documentaţiei. Reprezentanţii PDL au menţionat că acest lucru va atrage pierderea fondurilor de la Guvern şi ca atare neînfrumuseţarea aspectului localităţilor respective. Severus Militaru, parlamentar de Gorj a declarat:,,Am luat legătura cu primarul oraşului Motru şi ni s-a promis ca va încerca să remedieze această greşeală printr-o rectificare ulterioară a bugetului.,,  

Premiul de excelenţă pentru primari

Primarii gorjeni care vor accesa cele mai multe fonduri europene vor fi premiaţi. Parlamentarii gorjeni ai Partidului Democrat Liberal promit premii consistente primarilor cu iniţiative în acest sens. Severus Militaru a precizat:,, Am luat această hotărâre în vederea stimulării primarilor din Gorj să elaboreze cât mai multe proiecte pentru obţinerea de fonduri europene, aceste fonduri fiind unica soluţie de a ieşi din criză,,. Premiul de excelenţă va consta într-o sumă de bani de care va beneficia cel mai harnic primar.


Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: