Egal european după un derby nebun

Pandurii a obţinut un punct la Ploieşti. Deşi a deschis scorul cu 10 minute înainte de final prin debutantul Sipo Bohale, trupa lui Pustai putea pierde meciul dacă Grozav nu-şi bătea joc de un penalty în final.

Petrolul Ploieşti – Pandurii Târgu Jiu 1-1 (0-0), Stadion „Ilie Oană”, Ploieşti, spectatori 10.000

Au marcat: Dore (min. 85) /Sipo Bohale (81’)

Petrolul: Pecanha – Achim, Geraldo, Benga, Guillherme – Mustivar (cpt.) (de Lucas, 65’), Hoban – Boudjemaa, Teixeira (Dore, 55’), Grozav – Hamza (Priso, 86’). Antrenor: Cosmin Contra

Pandurii: Lazar – Unguruşan, Erico da Silva, Paraskevas (cpt.), Momcilovic – Anton, Breeveld – Buleică, Eric de Oliveira (Sipo Bohale, 72’), Nistor (Cristea, 92’) – Matulevicius (Mamele, 93’). Antrenor: Cristi Pustai

Cartonaşe galbene: Boudjemaa (min. 20) / Erico da Silva (24’), Unguruşan (34’), Paraskevas (38’)

Arbitri: Istvan Kovacs – Mikloş Nagy şi Octavian Şovre.

Petrolul-Pandurii a fost un derby european. Cele două echipe calificate în turul 3 preliminar Europa League şi-au măsurat aseară forţele pe „Ilie Oană” chiar înaintea duelurilor cu Vitesse Arnhem, respectiv Hapoel Tel Aviv. Pentru a marca momentul, organizatorii au avut grijă să se audă la boxe imnul României înaintea startului.

Petrolul, dominare fără goluri

Deşi aveau meci în Europa peste doar 3 zile, Petrolul şi Pandurii au început cu piciorul apăsat pe acceleraţie. Pentru 90 de minute, Liga 1 avea prioritate în faţa Ligii Europa. Cu Lazar revenit în poartă în locul veteranilor Mingote şi Stanca, dar fără Nicoară accidentat, gorjenii au fost supuşi la presiune încă din start. A devenit evident destul de repede că Petrolul e o echipă de alt calibru decât Levadia Tallinn sau Braşov. Oamenii lui Contra au dominat prima repriză şi au ratat marile ocazii. Totul cu „complicitatea” fundaşilor panduri care au părut tare nesiguri în faţa lui alde Grozav sau Teixeira. Primul a semnat şi cea mai mare ocazie a reprizei, şut deviat în bară de Erico, brazilian care îl pierduse pe drum pe vitezistul Petrolului. În rest multe faulturi inutile ale gorjenilor care au dus la lovituri libere fără urmări din cauza neinspiraţiei elevilor lui Contra. În atac, „duetul” Eric-Nistor nu a fost deloc la înălţime aşa că ocaziile au fost aproape inexistente. Doar Buleică, şut peste poartă din marginea careului şi Matulevicius, cap alături din poziţie grea i-au dat mici emoţii lui Pecanha.

Final nebun de meci !

Petrolul a început mai bine şi repriza a doua, dar tot fără gol. Hoban şi Hamza nu s-au lipit însă la gol în câteva situaţii bune. Lazar a intervenit excelent la o lovitură liberă bătută puternic de Hoban. Defensiva gorjenilor, atât de sigură în primele meciuri oficiale, s-a clătinat la fiecare şarjă ofensivă petrolistă. Pe atac, trupa lui Pustai a contat puţin. Şutul violent al lui Nistor din interiorul careului l-a întrebuinţat totuşi serios pe Pecanha. Nou venitul la Ploieşti, Dore a trecut şi el de două ori pe lângă gol, Zeiţa Fortuna fiind de partea lui Lazar. Pustai l-a scos pe anemicul Eric iar brazilianul a avut o reacţie nervoasă. A făcut semn că nu vrea să iasă iar apoi uimit de decizia antrenorului, a ieşit supărat de pe teren. În locul său a debutat la Pandurii spaniolul Sipoto Bohale. Buleică a driblat elegant un fundaş petrolist, dar a preferat să tragă puternic în locul unei pase în careu iar mingea s-a dus în peluză. Spaniolul originar din Guineea Ecuatorială, Sipo Bohale a dat lovitura în minutul 81 cu un şut excelent cu stângul din centrul careului. Punctele păreau să meargă spre Tg-Jiu, dar Dore nu a fost de acord. Acesta a egalat cu un şut superb sub bară din interiorul careului. Şi meciul nu era gata. Paraskevas a greşit o degajare iar mingea l-a lovit neintenţionat în mână. Kovacs a lăsat faza să continue până când mingea a ieşit în aut de margine iar apoi, la 30 de secunde distanţă şi la sfatul asistentului Nagy probabil, a revenit şi a acordat penalty pentru Petrolul. Faza a provocat nervi în ambele tabere şi puţin a lipsit ca să iasă o încăierare generală. Grozav şi-a bătut însă joc de penalty încercând o scăriţă pe care Lazar a prins-o lejer. Pandurii s-au bucurat în final de acest punct obţinut la Ploieşti ca după o victorie şi aşteaptă acum meciul de joi de la Cluj cu Hapoel Tel Aviv.

Comentariu pro Petrolul

De remarcat şi atitudinea penibilă a celor doi comentatori de la Antena 1 care mai aveau puţin şi îşi luau fular cu Petrolul şi comentau meciul din galeria „lupilor galbeni”. Sau poate chiar au avut fular la gât pentru că altfel nu se explică felul în care au ales să trateze finalul de meci. Ca şi cum Petrolul ar fi jucat cu o echipă din străinătate, aşa i-au încurajat cei doi pe oamenii lui Contra. La golul lui Sipo Bohale abia au scos două cuvinte iar la reuşita lui Dore au ţipat ca nişte comentatori din America de Sud. Ca să nu mai zicem de felul cum i-au cerut penalty lui Kovacs la faza la care mingea l-a lovit în mână pe Paraskevas. Parcă mai aveau puţin şi intrau pe teren să-i ceară socoteală centralului care în primă fază lăsase jocul să continue. Poate Pandurii ar merita totuşi mai mult respect după titlul de vicecampioană din sezonul trecut ...

Piţi la lojă

Meciul de la Ploieşti a fost urmărit din tribună şi de selecţionerul Victor Piţurcă. Acesta a luat loc la una din loje alături de fostul antrenor al Petrolului şi fost elev al său de pe vremea când antrena Steaua, Valeriu Răchită. Piţi a venit la Ploieşti pentru a-i urmări la lucru pe Grozav şi Nistor, jucători convocaţi cu regularitate în mandatul său.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: