Electrica: CE Turceni a intrat cu cel mai bun preţ în pachetul de export

Electrica SA a dat publicităţii un comunicat de presă în care explică încă o dată că exportul de 500 MWh la care au participat şi complexurile Turceni şi Rovinari a fost unul avantajos. Potrivit Electrica, CE Turceni are în aceste contracte cel mai mare preţ cu care a vândut şi ar vinde energie pe piaţă sau direct. Conducerea Electrica spune că acest export a dus şi la creşterea de producţie a SNLO şi a evitat disponibilizările de personal. Reacţia Electrica vine după ce Laurenţiu Ciurel, vicepreşedinte al PSD Gorj şi fost director al CE Rovinari, a lansat zvonuri potrivit cărora exportul de 500 de MWh a însemnat o afacere pentru Ionel Manţog şi Adriean Videanu. În realitate, acest export, aşa cum spune şi Electrica, a dat minerilor de lucru.

„Exportul este un succes al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, a producătorilor de energie şi a SC Electrica SA“, se arată în comunicat. Potrivit companiei de electricitate, profitul este substanţial, care asigură lunar fondul de salarii pentru tot personalul pentru toată durata contractului. Mai mult, SC Hidroelectrica SA vinde pe aceste contracte cu un profit de aproape 50% faţă de preţul de cost.

În conformitate cu licenţa de furnizare deţinută, SC Electrica SA are dreptul de a cumpăra energie electrică de la producători, furnizori şi din import şi poate comercializa energia electrică atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă. SC Electrica nu a încălcat niciun fel de reglementare şi a realizat un profit substanţial. Ordinul MECMA nr. 445/2009 referitor la vânzarea prin piaţă a energiei electrice se referă la producători, se mai arată în comunicat. Energia tranzacţionată la export prin aceste contracte este o producţie suplimentară în bandă, peste necesarul consumului intern.

Preţurile de vânzare sunt preţuri de producător, mult mai mari decât cele practicate prin alte contracte şi nu pot fi comparate cu preţurile de livrare la consumatorii captivi, inclusiv populaţie, preţuri care nu au incluse taxele de sistem, taxele de distribuţie şi cele de furnizare.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: