Elevă din Motru, olimpică naţională la biologie

Bianca Ceuşescu este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Motru şi este olimpică naţională la biologie. Olimpiada a fost desfăşurată în perioada 6-11 aprilie la Timişoara şi a avut două probe, una teoretică şi una practică. La prima probă  Bianca a obţinut 90 de puncte, iar la proba practică aceasta a primit din partea comisiei de examinare punctajul maxim, de 100 de puncte. „La proba teoretică a trebuit să răspundem la 60 de întrebări din toată materia şi am avut de rezolvat zece probleme. La proba practică ne-au dat preparate fixe să le observăm la microscop. În funcţie de ce observam acolo trebuia să rezolvăm itemii pe care trebuia să îi rezolvăm”, spune Bianca.

Deşi a mai participat şi în clasa a IX-a la faza naţională a olimpiadei de biologie, eleva spune că nu a obţinut nici un premiu, dar acest lucru nu a demoralizat-o. A continuat să studieze, iar efortul depus a fost răsplătit prin locul I la faza naţională, premiu ce îi va asigura un loc la facultatea de medicină. Pentru acest loc eleva a fost recompensată cu 120 lei de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi cu 50 de euro de la diverşi sponsori. „De mică am vrut să devin medic. Părinţii mei m-au susţinut tot timpul în acest sens, mai ales tatăl meu, care a avut înclinaţii spre acest domeniu. Acesta chiar a dorit să urmeze o facultate de medicină, a susţinut de multe ori examenul, dar nu a reuşit să intre la această facultate. Pe vremea aceea era foarte greu”, povesteşte tânăra.

Ajutor pentru oameni

Toate cunoştinţele pe care le va dobândi în timp vor fi îndreptate către oameni, pe care vrea să îi ajute. Cu toate acestea, este conştientă că doar în străinătate ar putea beneficia de toate facilităţile necesare unei pregătiri temeinice. „M-aş îndrepta spre genetică, spre cercetare pentru că aş vrea să descopăr exact ce anume a provocat o anumită boală. Tot timpul mi-a plăcut tot ce e mic. De aceea visam în copilărie să devin veterinar. Mi se pare mult mai interesant să studiezi aceste fenomene la nivel molecular. Dar acest domeniu nu este susţinut de statul român”, menţionează Bianca Ceuşescu. Pentru a studia la o universitate din străinătate ar avea nevoie de foarte mulţi bani, iar resursele materiale sunt precare. „Nu aş vrea să plec să studiez medicina în străinătate chiar de prima dată. În primul rând pentru că am nevoie de bani, de care nu beneficiez. Poate aş reuşi totuşi să obţin o bursă în timpul facultăţii sau să fac rezidenţiatul acolo”, speră eleva.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: