Elevii au venit de acasă cu săpun şi măşti

Primăria municipiului Târgu-Jiu a aşteptat semnalarea primului caz de gripă nouă pentru a lua măsuri. După ce şcolile şi-au cumpărat cum au putut măşti şi dezinfectante, municipalitatea a anunţat ieri că, începând de luni, unităţile de învăţământ vor primii materialele necesare pentru a înfrunta gripa porcină.

Mai  mulţi directori de licee dar şi de şcoli generale din Târgu Jiu susţin că au fost nevoiţi să-şi procure singuri substanţele dezinfectante din fonduri proprii pentru că primăria fie nu a trimis aceste substanţe fie au întârziat cu ele. În condiţiile în care virusul a ajuns deja în judeţul Gorj, aceste substanţe nu puteau fi aşteptate şi pentru a preveni cele mai multe unităţi şcolare din oraş şi-au achiziţionat singure tot ce era nevoie. „Noi am luat măsuri cu circa o lună înainte, am cumpărat măşti, am cumpărat soluţii dezinfectante, clor şi toate le-am luat din resurse extrabugetare, până acum nu am primit nimic, am înţeles că urmează să ne trimită cloramină”, a declarat Dorina Popescu, directoarea Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Târgu Jiu.

Mai mult decât atât cei de la Direcţia de Sănătate Publică i-a anunţat că o să vină chiar în controale şi dacă vor găsi vreo neregulă atunci îi vor amenda practic pentru că acele soluţii nu au ajuns la unităţi. „Noi am cumpărat tot, cei de la DSP nu ne-au trimis nimic ba mai mult ei au zis că o să vină în controale şi o să dea amenzi dacă nu le găsesc, noi ne-am luat şi măşti, nu ne-a dat nimeni nimic”, a declarat Dorina Popescu.

„Le-am achiziţionat din fonduri extrabugetare“

Colegiul Tehnic „Ion Mincu” nu este singurul care a fost pus în situaţia de a-şi achiziţiona singur aceste dezinfectante din resurse proprii în aceeaşi situaţie aflându-se şi Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu”. Conducerea şcolii susţine că aceste soluţii au fost procurate aşa cum au putut ei fie le-au cumpărat fie au făcut rost de ele prin cunoştinţe. „Noi avem clorură de var, clor, cloramină, actisept, fiecare am făcut rost de ele cum am putut, chiar şi elevii şi-au adus singuri săpun de acasă şi măşti, toate le-am achiziţionat din fonduri extrabugetare”, a declarat Marilena Grama, asistenta medicală a şcolii.

Chiar dacă dezinfectantele nu sunt foarte scumpe această măsură mai degrabă ar fi fost prioritatea primăriei şi a instituţiilor sale şi nu treaba elevilor sau a cadrelor şcolare, ci prioritatea lor ar fi fost să folosească aceste soluţii şi să instruiască elevii dar şi părinţii. „Ei nu ştiu decât să trimită adrese, că ne trebuie de aia, că ne trebuie cealaltă dar se întârzie foarte mult cu ele şi dacă nu le avem iar nu este bine”, a declarat Daniel Mihalcea, director adjunct al Scolii Generale „Alexandru Ştefulescu”.

5.000 de măşti la 24.000 de copii

Pe de altă parte reprezentanţii Direcţiei Publice de Patrimoniu susţin că aceste materiale au fost deja cumpărate şi urmează a fi distribuite de săptămâna viitoare. „Aceste materiale urmează a fi distribuite celor 18 centre bugetare iar de săptămâna viitoare unităţilor şcolare. Directorii şcolilor au obligaţia să solicite primăriei materialele necesare în vederea prevenirii unei epidemii de gripă”, a declarat Constantin Fârţă, directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu.

Deşi în creşele, grădiniţele, şcolile şi liceele din municipiu există circa 24.000 de copii au fost achiziţionate doar 5000 de măşti. Reprezentanţii municipalităţii spun că aceste măşti sunt suficiente, iar copiii nu trebuie speriaţi deoarece în cazul depistării a 3 cazuri de gripă porcină într-o unitate de învăţământ aceasta va fi închisă. “Primăria Târgu Jiu a achiziţionat materiale pentru prevenirea unei eventuale epidemii de gripă porcină în valoare de 10.000 de Ron. S-au cumpărat 270 kg de cloramină, 310 kg de clorură de var, 36 flacoane de presept, 100 de mânuşi de unică folosinţă şi 5000 de măşti. Acestea urmează a fi distribuite celor 18 centre bugetare şcolare, iar săptămâna viitoare să fie date unităţilor de învăţământ. De asemenea, au mai fost achiziţionate şi materiale de curăţenie în valoare de 200 milioane de lei vechi”, a declarat Constantin Fârţă, directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu. (Daiana Militaru)

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: