Elevii de la ţară capabili de performanţă, abandonaţi

Elevii gorjeni capabili de performanţă vor începe pregătirea în grupe de excelenţă începând de săptămâna viitoare. Deşi elevi cu performanțe există cam prin toate şcolile din judeţ, doar puţini sunt cei care beneficiază de pregătire în aceste grupe speciale. La nivelul județului Gorj acestea funcționează la Colegiul Comercial ”Virgil Madgearu”, la Școala Generală ”Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu, precum și la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Motru. Directorii din unitățile de învățământ din județ, unde există elevi cu performanță spun că le-ar fi foarte greu să realizeze astfel de grupe pentru că nimeni nu ar plăti transportul elevilor.

Elevii deștepți ai Gorjului nu au şansa să fie pregătiţi în plus în grupe de excelență dacă sunt din zone îndepărtate de oraşe. În Gorj acest lucru se întâmplă numai în Târgu Jiu şi în Motru, restul fiind ignoraţi din cauza lipsei banilor. În Târgu Jiu acestea sunt formate la Colegiul Comercial ”Virgil Madgearu” și la Școala Generală ”Constantin Săvoiu”.  ”Noi avem grupe de excelență pe matematică, la clasele a IX-a, a X-a și a XI-a. Aici vin și cei de la Colegiul Național Spiru Haret. Pentru că avem rezultate bune am solicitat constituirea unei astfel de grupe, iar elevii vin aici sâmbăta și duminica. Pe an trebuie să efectuăm 200 de ore, selectăm copiii pe clase și facem pregătire cu ei”, spune Petre Ciungu, directorul de la ”Madgearu”.

Grupele de excelenţă, dificil de realizat

Directoarea Liceului Teoretic Novaci, Mădălina Taraleşca, spune că în unitatea de învățământ pe care o conduce este foarte dificil să înființezi o astfel de grupă deoarece totul s-ar face pe cheltuiala părinților. Nicio instituție nu este dispusă să deconteze naveta elevilor care vor să facă performanță. ”Am dori să realizăm o grupă de excelenţă pe discipline economice, dar avem doar doi elevi olimpici. Noi fiind la periferie este foarte  greu să aduci copiii din alte școli, iar asta ar însemna o cheltuială extraordinară din partea părinților. De asta în orașele mai mari este mai ușor”, afirmă Mădălina Taraleșca, directoarea instituției de învățământ. Anul trecut, prin elevii Liceului Teoretic Novaci, Gorjul a ocupat locurile I și III la olimpiadele naționale. Aceeași situație se întâlnește și în liceele din mediul rural.

Promisiuni

Prin noile metodologii aprobate de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, se are în vedere organizarea, la nivelul fiecărui județ, a unui centru de excelență. Acesta ar trebui să funcționeze într-un imobil cu destinație specială sau în cadrul unei unități de învățământ. Elevii care ar trebui să fie pregătiți aici vor fi aleși de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj.  Dacă se va pune în aplicare această metodologie, centrul de excelență va fi condus de un director numit prin concurs, care se va aviza programele de activitate lunară și va avea dreptul să interzică participarea la activitatea de pregătire a tinerilor ce săvârșesc abateri disciplinare. Mai mult decât atât, pregătirea se va face în grupe de maxim 15 elevi, iar activitatea se va desfășura atât pe parcursul anului școlar, cât și în perioada vacanțelor. Fiecare grupă va avea între 6 și 10 ore de pregătire pe săptămână. Pentru rezultatele obținute elevii și profesorii vor fi recompensați prin tabere gratuite, premii în bani și în obiecte, distincții și medalii.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: