Elevii din Cruşeţ, Urdari şi Bâlteni nu mai merg pe jos la şcoală

Județul Gorj a primit trei microbuze școlare din partea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Acestea au ajuns ieri la Inspectoratul Școlar Județean Gorj și urmează a fi repartizate comunelor Crușeț, Bâlteni și Urdari. Mijloacele de transport vor ajunge direct la unitățile de învățământ din mediul rural, acolo unde s-au produs comasări sau unde microbuzele existente nu făceau față solicitărilor. Următorul pas este crearea posturilor de șoferi pentru ca procesul să se desfășoare normal.

Elevii din Crușeț, Urdari și Bâlteni nu vor mai fi nevoiți să parcurgă kilometri întregi pentru a ajunge la școală. ”Am considerat că în aceste localități este nevoie de microbuze școlare. La Crușeț am comasat școli anul trecut, iar comuna Bâlteni este foarte mare și are un singur microbuz. Sunt microbuze marca Ford, așa cum sunt și cele din anul trecut și urmează să fie create posturi de șoferi și să fie predate școlilor”, spune Justin Paralescu, inspectorul școlar general al ISJ Gorj.

Problema elevilor navetiști, rezolvată

Primarul Vasile Vlăduleanu din Bâlteni spune că microbuzul din comună nu făcea față solicitărilor. În școlile din localitate învață peste 2000 de elevi care vin la școală de la distanțe care depășesc și șapte kilometri, comuna fiind extinsă. ”Avem un microbuz, dar și 2000 de elevi în 14 locații de școli, care trebuie să parcurgă chiar și șapte kilometri până la unitățile de învățământ. Lupt pentru acest mijloc de transport de doi ani de zile pentru că cel pe care îl avem nu are cum să facă față. Chiar și dacă făcea 30 de curse pe zi nu era suficient”, afirmă primarul Vlăduleanu. ”Vom angaja și un șofer, care va trebui să aibă atestat”, mai menționează primarul din Bâlteni.

Primirea unui nou microbuz îl bucură și pe primarul din Crușeț, Viorel Drăgușin, care va rezolva 30% din problemele cu care se confruntă. Asta pentru că a comasat mai multe școli, iar cele două microbuze marca Aro pe care le deținea abia se mai țineau. ”La școală avem 450 de elevi, iar peste 100 sunt navetiști, care trebuie să parcurgă peste 12 kilometri distanță. În mijloacele de transport pe care le deținem este cald vara și frig iarna și necesită mai tot timpul reparații. În acest fel problema elevilor navetiști sigur se va rezolva”, afirmă Viorel Drăgușin. Comuna care nu a beneficiat de un mijloc pentru transportul elevilor este Urdari. ”Noi nu am avut niciodată un microbuz. Am reușit totuși să încheiem un contract pe un an de zile cu firma care asigură transportul în comună pentru ca elevii să nu aibă de suferit. Am mai comasat și școli, iar la cele care au rămas peste 70 de copii sunt navetiști”, afirmă Mihai Calotă, primarul din Urdari.

INSUFICIENTE

Numărul microbuzelor școlare din județul Gorj a ajuns la 67. Aceste nu sunt însă suficiente, având în vedere că în urmă cu ceva timp reprezentanții ISJ Gorj spuneau că învățământul simultan, care încă mai există la nivelul județului, ar putea fi eradicat cu 200 de microbuze.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: