Elevii din Novaci îşi aleg avocatul şi directorii

Elevii Şcolii Gimnaziale Novaci vor avea propriul avocat. Acesta le va comunica drepturile şi îi va reprezenta în faţa Consiliului Profesoral în cazul în care vreunul dintre ei se consideră neîndreptăţit de către cadrele didactice. Nu este vorba despre un avocat profesionist, ci despre un alt coleg al lor cu aptitudini de lider. Pe lângă avocat, elevii vor avea şi directori din rândul lor. Conducerea unităţii de învăţământ apreciază iniţiativa elevilor şi intenţionează ca în perioada următoare să le dea posibilitatea copiilor de a fi, pentru o zi, director, secretar sau chiar fochistul şcolii.

Acţiune importantă pentru elevi, desfăşurată ieri la Şcoala Gimnazială din Novaci! Copiii au votat Consiliul Elevilor, în prima fază şi-au ales preşedinte, vicepreşedinte şi secretar. Alegerile au fost tratate cu maximă seriozitate de către elevi. În pauze, aceştia s-au prezentat la urnă pentru a vota. Liderii au fost aleşi din rândul elevilor din clasele a VII-a, întrucât foştii lideri au ajuns în clasa a VIII-a şi vor trebui să părăsească unitatea de învăţământ. Ca la orice alegeri, la finalul procesului de vot, s-a deschis urna, iar voturile s-au numărat în prezenţa comisiei, formată din elevii claselor terminale. În urma votului secret, în funcţia de preşedinte a fost aleasă Enika Birceanu, iar funcţia de vicepreşedinte i-a revenit Mirunei Gruescu, ambele eleve de clasa a VII-a. „Sunt foarte bucuroasă că am fost aleasă preşedinta elevilor. Am înţeles că am fost aleasă de majoritatea colegilor. Am votat şi eu, dar am avut emoţii foarte mari. Sper să-mi îndeplinesc cu brio toate sarcinile, iar colegii să fie mulţumiţi de activitatea mea. Voi preda ştafeta în clasa a VIII-a, când voi merge la liceu”, a declarat Enika Birceanu. Alegerile s-au desfăşurat sub coordonarea consilierului educativ din cadrul şcolii.

DSC_0008

Vor fi director şi fochist pentru o zi

Odată desemnat Consiliul Elevilor, vor urma noi alegeri. Copiii vor vota pentru avocat şi directori de departamente. „Consiliul Elevilor va organiza întâlniri cu şefii de clase, iar din rândul lor îşi vor alege avocat şi directori de departament. Avocatul elevilor le va prezenta drepturile, iar dacă vreunul dintre colegi se va simţi neîndreptăţit avocatul îi va susţine cauza în faţa Consiliului Profesoral. Elevii îşi vor alege şi directorii de departamente, aceştia vor avea anumite sarcini, în funcţie de departamentul pe care-l vor coordona. De exemplu, directorul departamentului de activităţi cultural-artistice se va ocupa de organizarea evenimentelor şcolii. Primul eveniment ce urmează a fi organizat pentru elevi este un spectacol de Moş Nicolae, intitulat „Nuieluşa fermecată”. De fiecare dată, copiii colaborează cu profesorii, vin cu propuneri şi se ajută reciproc”, a declarat Cornelia Lilă, consilier educativ al Şcolii Gimnaziale Novaci. Conducerea unităţii de învăţământ apreciază iniţiativele elevilor. „Pentru copiii şcolii noastre aceste alegeri sunt foarte importante, se implică foarte mult, iar noi le asigurăm condiţii pentru desfăşurarea acestora. Intenţionăm să demarăm un proiect pentru a le permite elevilor să conducă şcoala pentru o zi. Le voi face un decizier şi îi voi învăţa să lucreze pentru o zi ca director, secretar de şcoală şi nu în ultimul rând ca fochist. Copiii trebuie să conştientizeze responsabilităţile pe care le implică fiecare funcţie în parte”, a declarat Elena Basarabă, directorul Şcolii Gimnaziale Novaci.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: