Elevii bursieri din Târgu Jiu, neplătiţi de trei ani

Elevii merituoşi ai municipiului Târgu Jiu nu au parte de nici un fel de sprijin din partea autorităţilor locale, nici măcar de sprijinul legal. Este vorba de bursele de studiu pe care elevii din municipiul Târgu Jiu nu le-au primit de mai bine de trei ani şi de la care ar trebui să-şi ia gândul. Municipalitatea se scuză şi spune că gradul de încasare a taxelor şi impozitelor nu permite acordarea acestor burse de merit. Pe de altă parte nici măcar directorii unităţilor de învăţământ nu văd posibilă acordarea acestor stimulente câtă vreme nu se vor schimba criteriile de acordare.

Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu a avut pe semestrul II al anului şcolar 2014-2015 nu mai puţin de 784 de elevi care au obţinut medii între 8.50 şi 10.00. Toţi trebuiau să primească, conform legii, burse de merit din partea autorităţilor locale în valoare de 250 de lei pe an. La nivelul municipiului Târgu Jiu sunt câteva mii de şcolari şi liceeni care încă mai învaţă carte şi obţin în fiecare an medii de zece pe linie. Nici măcar pentru aceia autorităţile locale nu găsesc resurse financiare. ”În anul şcolar 2014-2015 am avut, pe primul semestru 31 de elevi cu media 10, iar în semestrul II 54 de elevi cu media 10. Bursele de merit nu s-au mai acordat pentru că nu sunt bani, în schimb cele sociale sunt achitate la zi”, au spus reprezentanţii Colegiului Naţional ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu.

Reprezentanţii primăriei Târgu Jiu spun că bursele de merit nu s-au mai acordat de trei ani şi că gradul de încasare a taxelor şi impozitelor nu permite acest lucru. ”Bursele de merit nu au putut fi achitate pentru că nu ne permit încasările şi încercăm ca până la finele anului să achităm la anii terminali. Aceste burse sunt neachitate de trei ani”, a spus Lavinia Truşcă, purtătorul de cuvânt al primăriei Târgu Jiu.

Copii prea mulţi, bani puţini

Cu alte cuvinte, toţi elevii de clasa a XII-a care au obţinut medii favorabile şi au terminat liceul îşi pot lua gândul de la aceşti bani. Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” este doar unul din colegiile în care peste 70% din elevi au medii peste 8.50, urmează Colegiul ”Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Naţional ”Spiru Haret”, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” şi bineînţeles Şcoala Gimnazială ”Alexandru Ştefulescu” sau Şcoala Gimnazială ”Constantin Săvoiu”.

Directorii şcolilor gimnaziale spun că ar trebui modificate criteriile de acordare a burselor de merit în aşa fel încât să se încadreze mai puţini elevi. ”Este foarte greu câtă vreme noi avem sute de copii buni, cu medii peste 8.50. Nu cred că primăria va putea acoperi vreodată, nici măcar de la 9.75 în sus. Este nevoie de o modificare a ordinului care reglementează aceste criterii”, a spus conducerea Şcolii Gimnaziale ”Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu.

Vizualizări: 306

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: