Elevii, distribuiţi de calculator în clasa pregătitoare

Înscrierea copiilor în grupa pregătitoare va avea loc la nivelul județului Gorj în mai multe etape. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj spun că întâietate o au școlile la care copiii sunt arondați, pentru înscriere fiind nevoie de completarea unui formular. Datele respective vor fi introduse pe calculator, urmând ca repartizarea pe școli să fie una electronică. Este interzis ca în momentul înscrierii să le fie solicitați bani părinților sau ca cei mici să fie testați pentru a obține un loc la școală.

Părinții nu își vor mai putea înscrie copiii la școala și învățătoarea preferată cu un an înainte față de calendarul stabilit la nivel național. De anul viitor înscrierile pentru clasa pregătitoare vor avea loc în etape. La nivelul județului Gorj aceste măsuri se vor aplica doar la nivelul orașelor Târgu Jiu și Motru. Astfel, etapa I va avea loc în intervalul 5-16 martie, când vor fi înscriși copiii care solicită înscrierea la școala de circumscripție, în etapa a doua, respectiv 20-27 martie vor fi înscriși copiii care solicită înscrierea la o altă unitate școlară decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere după repartizarea copiilor din circumscripția școlară a unității de învățământ solicitate. De asemenea etapa a treia este organizată în intervalul 23-25 aprilie, când vor fi înscriși copiii care au solicitat înscrierea la o altă unitate școlară decât școala de circumscripție, dar nu au fost înmatriculați  din lipsă de locuri sau cei car nu au participat la nicio etapă de înscriere. Pentru cei care nu au participat la nicio etapă, a fost exmatriculați sau pur și simplu nu au fost înmatriculați din diverse motive, se va organiza o a patra etapă, în perioada 2-9 mai. Rezultatele înscrierilor vor fi afișate la unitățile de învățământ la care au fost depuse cererile. ”Pentru completarea fișei tip de înscriere părintele va depune o fotocopie a buletinului său de identitate și o fotocopie a certificatului de naștere al copilului, care vor fi certificate conform cu originalul de secretariatul unității de învățământ”, spune Justin Paralescu, inspectorul școlar general al  ISJ Gorj.

Părinții sună la TelVerde

Inspectorul școlar general a mai declarat că părinții care au copii de șase ani au început să ceară informații suplimentare referitoare la înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, la telefonul gratuit 0800 816 253, pus la dispoziție de ISJ Gorj. ”Au fost distribuite directorilor de școli broșuri cu informațiile necesare și urmează a fi distribuite părinților. Aceștia au început să sune la telefonul gratuit pus la dispoziție, iar cele mai frecvente întrebări sunt cele legate de vârsta copiilor care intra în clasa pregătitoare anul școlar viitor”, mai afirmă Justin Paralescu. Conducerea ISJ Gorj mai atenționează că este interzisă solicitarea unor sume de bani la înscriere, acesta fiind un abuz ce poate fi semnalat sunând la 0800 801 100. De asemenea, strict interzise sunt și testările sau alte metode de ierarhizare a copiilor.

Începând din acest an înscrierea copiilor nu se va mai pute face la mai multe școli, ca până acum. Potrivit recomandărilor trimise de Minsterul Educației, dosarul cu documentele se va depune la școala la care părintele solicită înscrierea, urmând ca personalul din școală să proceseze datele. Este inutil ca un părinte să depună mai multe dosare, la mai multe școli deoarece procesarea este informatizată și aplicația informatică  nu va permite înscrieri multiple.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: