Elevii întorşi din străinătate, cu studii nerecunoscute

Elevii care au studiat la şcoli din străinătate se lovesc de birocraţia din sistemul de învăţământ românesc. De cele mai multe ori, elevii care se întorc în judeţ împreună cu familia aşteaptă luni de zile pentru a le fi recunoscute studiile. Nu de puţine ori, înainte de a fi reînmatriculaţi la o unitate de învăţământ aceştia au fost nevoiţi să susţină o serie de diferenţe, dat fiind faptul că în străinătate nu au studiat toate materiile de aici. Deosebirile apărute între cele două sisteme de învăţământ a însemnat pentru unii dintre elevi chiar repetarea anilor şcolari absolviţi în afara graniţelor. În ultimii doi ani au fost înmatriculaşi peste 100 de elevi.

Acesta este şi situaţia Ştefaniei, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” (CNTV) din municipiul Târgu Jiu. Tânăra povesteşte că la vârsta de şase ani a plecat în Italia împreună cu familia. „Am studiat la o şcoală din Roma din clasa I până în clasa a VII-a. Materia era mult mai aerisită decât aici, în ţară. Ce ar fi trebuit să studiez acolo în clasa a X-a se învaţă aici în clasa a VIII-a. Acolo nu făceam fizică sau chimie, materii care se studiază aici la generală. Practic, eram cu un an sau doi în urmă. Acesta a fost şi motivul pentru care, în loc să trec în clasa a VIII-a am fost nevoită să repet clasa a VII-a”, povesteşte Ştefania. Cu toate că i-a fost destul de greu să se adapteze, Eleva mai spune că a fost ajutată de profesorii de la clasă să recupereze materia. „Pot să spun că la şcoala din Italia profesorii aprofundau materia. Nu se trecea foarte repede peste lecţii şi se făceau foarte multe experienţe, cel puţin la biologie”, mai adaugă eleva. Deoarece a studiat ani de zile în Italia, eleva a învăţat foarte bine limba, iar la ora actuală este olimpică la limba italiană.

Mai puţine teme

Un alt elev care s-a reînmatriculat la o şcoală din municipiu după ce a studiat un an în afara graniţelor este Ştefan Antonio, elev în clasa a VI-a. „Am învăţat în Italia un an de zile. Acolo am făcut doar clasa a V-a, care era inclusă în învăţământul primar. Orele începeau la ora 8.00 şi ţineau până la ora 16.00. Aveam doar două pauze, una de o jumătate de oră dimineaţa, iar alta de o oră, în intervalul 13.30 şi 14.30. Deşi stăteam mai mult la şcoală, nu era atât de stresant ca aici. Nu aveam aşa multe teme de făcut, aveam multe ore de desen, iar la biologie ne puneau filme, făceam experienţe şi învăţam despre plante şi despre corpul uman şi mergeam în multe excursii”, spune Antonio. Deşi avea 26 de colegi, tot cei din clasa de acum i se par mai deştepţi. „Tot mai deştepţi sunt copiii de aici”, afirmă acesta.

Zeci de acte pentru echivalare

Pentru a le fi echivalate studiile, elevii trebuie să întocmească o cerere în care se va menţiona ţara în care au fost efectuate studiile şi clasa în care se solicită înscrierea pentru anul şcolar în curs. „Cererea trebuie aprobată de directorul şcolii sau liceului la care se solicită înscrierea. Printre actele care trebuie depuse la dosar se mai numără situaţia şcolară anterioară plecării în străinătate, foile matricole pentru toţi anii de studii, în copie legalizată, situaţia şcolară din străinătate, pe ani şcolari şi clase promovate, din care să rezulte disciplinele studiate şi calificativele obţinute. Actele din care să rezulte situaţia şcolară din străinătate vor fi traduse în limba română”, spune Ermina Frunzaru, referent de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Dacă în anii anteriori procedura de echivalare a studiilor dura cel mult 30 de zile, la ora actuală poate dura şi şase sau şapte luni. Unii dintre Dosarul plic astfel întocmit se depune la inspectoratul şcolar în raza căruia se află instituţia de învăţământ la care urmează să se continue studiile, care se trimit la Bucureşti.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: