Elevii pot să-şi conteste notele. Profesorii revoltaţi de atâtea libertăţi!

Noul regulament de organizare a unităţilor de învăţământ din sistemul preuniversitar pune pe jar cadrele didactice din judeţul Gorj. Profesorii se declară revoltaţi de numărul mare de libertăţi de care vor dispune elevii declarând că acest regulament ar trebui reformulat. Potrivit regulamentului aprobat de Ministerul Educaţiei,elevul sau părintele are dreptul de a contesta rezultatele evaluărilor de la clasă, solicitând învăţătorului sau profesorului să le justifice în termen de cinci zile de la comunicare. Tot în cadrul regulamentului se stipulează clar că părintele care nu asigură frecventarea şcolii de către copilul său va fi sancţionat de şcoală cu amendă cuprinsă între 100 şi 1.000 lei sau cu muncă în folosul comunităţii.

Elevii gorjeni au acum libertatea de a contesta notele date de profesori la testele scrise. Părintele sau elevul poate solicita cadrului didactic să justifice nota acordată în termen de cinci zile de la comunicarea acesteia. În situaţia în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul sau părintele poate solicita, în scris, directorului unităţii de învăţământ, reevaluarea lucrării scrise. Elevii nu pot contesta însă notele obţinute la probele orale sau practice.

Profesorii gorjeni nu văd cu ochi buni acest regulament susţinând că este nevoie de o reformulare. „Regulamentul respectiv conferă prea multe drepturi şi libertăţi elevului şi prea puţine profesorului. Sancţiunea disciplinară e prea puţină. Dacă un elev îşi loveşte profesorul eu degeaba îl exmatriculez, îl las şi fără educaţie, iar eu nu câştig nimic”, a declarat Constantin Huică, profesor. Tot potrivit regulamentului, conducerea şi personalul din unitatea de învăţământ nu pot face publice datele personale şi rezultatele şcolare ale elevilor.

Muncă în folosul comunităţii pentru părinţi

Pe de altă parte sunt şi profesori care nu văd nimic rău în a le fi contestate notele. „Este dreptul lor, cu această ocazie se va vedea încă o dată că nu putem face o notare la întâmplare, va exista o transparenţă şi părinţii nu vor mai avea îndoieli”, a declarat Dumitru Fârţă, directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Tătărăscu” din Rovinari. Pentru soluţionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna două cadre didactice de specialitate, din unitatea de învăţământ, care nu predau la clasa respectivă şi care vor reevalua lucrarea scrisă. Media notelor acordate separat de cele două cadre didactice este nota rezultată în urma reevaluării. În cazul învăţământului primar, calificativul este stabilit, prin consens, de către cele două cadre didactice. Regulamentul de organizare a învăţământului preuniversitar prevede măsuri drastice şi în cazul părinţilor care le permit copiilor să chiulească de la ore. Potrivit regulamentului, părintele care nu asigură frecvenţa copilului la şcoală va fi sancţionat de unitatea de învăţământ cu amenzi între 100 şi 1.000 lei sau, în cazul în care nu are bani, cu muncă în folosul comunităţii.

FACILITĂŢI

Regulamentul prevede că elevii au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice. De asemenea, elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal de stat beneficiază, pe tot parcursul anului calendaristic, de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: