Gorjenii, codaşi la activarea cardurilor de sănătate

Circa 340.000 de carduri de sănătate au fost distribuite la nivelul judeţului Gorj. Acestea vor deveni obligatorii de la 1 februarie însă asiguraţii nu s-au grăbit să le activeze la medicul de familie. Doar circa 10.000 de carduri au fost activate până acum. Curios este şi faptul că încă mai există medici care nu au achiziţionat cititorul de carduri, fără de care asiguraţii nici nu au cum să-şi activeze cardul de sănătate.

Cardurile de sănătate au fost deja distribuite prin intermediul poştaşilor însă unii asiguraţi le-au ridicat şi de la ghişeele Casei de Sănătate (CJAS) Gorj. Puţini au fost cei care şi-au activat până acum cardul de sănătate. „Activate erau la începutul săptămânii trecute în jur de 8700 de carduri, probabil s-a ajuns deja la 10.000. Sunt cam 1000 pe zi, deja a început să crească numărul. La 1 februarie va intra în vigoare şi se va merge în paralel cel puţin trei luni. De atunci cine are cardul activat poate să îl folosească. Pentru că va fi o perioadă de probă, probabil că la începutul lunilor mai-iunie, va deveni obligatoriu. Este timp suficient să se recepţioneze cardurile, să se activeze. Chiar dacă nu are cardul activat în acea perioadă se va putea merge cu adeverinţă de la Casa de Sănătate încă 30 de zile. Circa 95% din medici au achiziţionat cititoarele, cei care nu şi-au cumpărat, probabil o să aibă probleme”, a spus Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.  

Oamenii spun că nu prea merg la medicul de familie iar când au probleme de sănătate merg direct la specialiştii din spitale. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care unii cetăţeni nu şi-au activat cardul de sănătate. „Nu l-am activat pentru că nu prea merg pe la medicul de familie. Evit să merg la cabinet pentru că medicul de regulă mă amână pentru o altă zi sau îmi percepe bani pentru documentele pe care le solicit. De aceea nu am mers nici să activez cardul de sănătate, nu este o prioritate pentru mine”, a spus Viorica P. din Târgu Jiu.

Asiguraţii trebuie să aibă în vedere faptul că, în condiţiile în care deteriorează cardul sau îl pierd, vor trebui să plătească în jur de 50 de lei pentru emiterea unuia nou.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: