Elicopter SMURD la o intervenție în Defileul Jiului

Accident grav ieri pe calea ferată, la granița dintre Gorj și Hunedoara, mai multe persoane având nevoie de ajutor medical de urgență, după ce un tren a luat foc în mers, în timpul unei furtuni, forțele de intervenție mobilizându-se ca la carte, în baza unui scenariu bine pus la punct. Totul a fost doar un exercițiu de alarmare, menit să le arate celor care au parte de astfel de intervenții ce trebuie să mai facă și cum să reacționeze în situații limită, dacă lucrurile respective s-ar întâmpla și în realitate.

Cu o cale ferată nemodernizată de zeci de ani și cu un carosabil pe Defileu la care probabil se va lucra cel puțin și anul viitor, un accident de tren e foarte posibil în următorii ani, așa că scenariul ales de pompieri pentru un exercițiu demonstrativ organizat de ziua lor nu ar trebui să mire pe nimeni, alarma de ieri fiind cea mai de amploare din ultimii ani. Trenul plin cu călători a fost blocat în Defileul Jiului de câțiva arbori căzuți în fața locomotivei, după care un vagon a luat foc, iar călătorii au avut, evident, de suferit.

Cu ajutorul unei portavoce, șeful ISU Gorj, col Liviu Dumitrașcu, a încercat să se facă auzit în zgomotul din Defileu, el explicând de ce au fost mobilizate forțe impresionante la intervenția respectivă. „Informațiile preliminare sunt că cel puțin 10 victime sunt în vagonul respectiv, dintre care sunt trei în cod roșu, respectiv inconștiente și cu politraumatisme”, a explicat comandantul operațiunii de salvare, în teren activitatea fiind coordonată de adjunctul ISU Gorj, Traian Șuță.

Mobilizare exemplară

Rând pe rând, în funcție de anumiți timpi pe care i-ar parcurge de la Bumbești Jiu sau Târgu Jiu până la locul dezastrului, echipele de intervenție au sosit la trenul cu pricina cu sirenele pornite, pompierii și ambulanțele sosind primii, după care le-au urmat jandarmii, echipaje de la SMURD și Salvamont, oamenii lui Sabin Cornoiu având misiunea de a recupera câteva persoane care, în accident, căzuseră în Jiu. Evident că pentru salvamontiști nu a fost nicio problemă în a se cățăra pe stânci sau a ridica răniții în tărgi cu ajutorul frânghiilor, ei aducând la ambulanțe persoane grav rănite, conform scenariului.

Cei răniți mai ușor și catalogați cu „cod verde” au primit consiliere psihologică, fiind întrebați dacă au mai avut alte probleme de sănătate în trecut, persoanele grav rănite, catalogate cu „cod roșu”, fiind duse la un cort al Crucii Roșii. Persoana cea mai grav rănită a fost dusă la Craiova cu ajutorul unui elicopter SMURD, care a aterizat direct pe șoseaua aflată în lucru, pilotul reușind să strecoare aparatul de zbor printre versanți și vegetație până la locul incidentului. Aici au venit și echipaje de intervenție din Hunedoara, situate din punct de vedere geografic mult mai aproape de locul dezastrului. „Toate forțele s-au cuplat aici, inclusiv colegi din Hunedoara, pentru că e un accident cu victime multiple, care ne depășea capacitatea și de aceea am apelat și la colegii din județul vecin”, a menționat șeful Ambulanței Gorj, Marinică Niculescu, acesta remarcând și faptul că vremea bună de ieri a permis o intervenție ca la carte.

Mulțumiri și felicitări

Ca în orice accident de acest gen, la fața locului au fost prezenți și polițiști de la Transporturi Feroviare, aceștia făcând cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs accidentul. La mai bine de o oră de la primirea apelului pe 112, prin care era anunțat ipoteticul accident de tren, toate victimele erau evacuate și transportate spre cele mai apropiate unități sanitare, oficialii ISU Gorj declarându-se mulțumiți de modul în care echipele de intervenție s-au implicat în operațiunea respectivă. „Noi considerăm că a fost un succes. E o activitate de pregătire pentru noi, e cea mai mare de acest gen din ultimii ani, și sperăm ca într-o situație reală să ne descurcăm și mai bine, deși, evident, o situație reală de acest gen nu ne-o dorim niciodată”, a menționat Traian Șuță, adjunctul ISU Gorj.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: