Primarul din Padeş, o noapte după gratii. Acuzaţia este de evaziune!

Primarul comunei Padeş a fost reţinut miercuri de poliţiştii gorjeni pe baza unui mandat de 24 de ore, acuzaţia fiind de „evaziune fiscală în formă continuată”. Fapta s-ar fi petrecut înainte de obţinerea mandatului de primar. Astfel, în perioada 2009-2012, Mihai Troacă, pe atunci administrator al firmei Panmior, nu a înregistrat în contabilitate venituri, producând un prejudiciu estimat la 2,6 milioane lei. Mihai Troacă s-a declarat nevinovat atât înainte, cât şi după audierile care au durat circa două ore. Surse din anchetă susţin că astăzi vor fi audiate şi alte persoane în cauză.

Primarul de la Padeș era așteptat ieri la prânz la sediul IPJ Gorj pentru audieri, însă a întârziat până după ora 13.00, când a sosit la sediul Poliției Județene însoțit de doi avocați. Mihai Troacă a intrat în sediul Poliției vesel și convins de nevinovăția sa, spunând că nu are nici un motiv să se teamă. A stat la audieri circa două ore, după care a fost informat că în noaptea ce avea să urmeze nu va mai dormi acasă, fiind reținut pentru 24 de ore. Troacă le-a spus la ieşire jurnaliștilor care l-au așteptat că este nevinovat și că nu a comis nicio ilegalitate la Primăria Padeș.

Firma, băgată în insolvenţă

Anchetatorii susţin că faptele au legătură cu modul în care a administrat firma PANMIOR SRL Padeș înainte de a fi ales în fruntea localității. Conform probelor din dosar, în perioada 2009 – 2012, ca administrator al societății amintite, primarul nu a înregistrat în contabilitatea firmei venituri uriașe, eludând astfel plata unor taxe și impozite la stat în valoare de peste 2,6 milioane lei. Suma este dublă față de evaziunea care a fost constatată în cazul Mariei Lupulescu, de la Lexistar, condamnată deja la închisoare cu executare și aflată în spatele gratiilor.

Practic, Mihai Troacă nu a prea ținut contabilitatea firmei, iar veniturile pe care le făcea din vânzarea de pietriș și nisip la balastiera din Padeș intrau în buzunarele sale. Între timp, firma a intrat în faliment, deși, în perioada de activitate aceasta a derulat contracte și la Mehedinți, unde s-a ocupat de deszăpezirea zonelor din preajma hidrocentralelor de la Porțile de Fier 1 și 2, Curtea de Conturi din județul vecin constatând că societatea din Padeș a încasat ilegal bani din contractele respective. Accesul lui Troacă la contracte cu cele două hidrocentrale a fost facilitat de faptul că, înaintea sa, firma a fost administrată de o consăteancă de-a sa din Padeș, dar și de un fost director al Hidroelectrica Târgu Jiu, în prezent PANMIOR SRL fiind istorie.

AUDIERI

Mihăiță Troacă ar urma să fie audiat azi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj într-un dosar instrumentat de procurorul Emil Moța. Procurorii vor cere arestarea preventivă, mai ales că primarul are o condamnare de un an cu suspendare pentru conducere fără permis.

POLITICĂ

Troacă a fost ales primar PDL în 2012, după ce, anterior, fusese pentru un mandat consilier local pe listele PSD, în primăvara acestui an el manifestându-și intenția de a reveni în PSD, fapt pentru care a și participat alături de Victor Ponta la un miting electoral la Bâlteni. În cazul unei arestări preventive, conducerea primăriei va fi preluată de viceprimarul Mihai Argintaru de la PSD.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: