Emeric Imre: Şcoala Populară de Artă ar trebui să devină Academie

Invitatul de onoare al ediţiei din acest an a Zilelor Şcolii Populare de Artă (SPA) din Târgu Jiu, Emeric Imre, a rămas impresionat de activitatea desfăşurată de instituţie, de importanţa pe care o are în transmiterea către noile generaţii a obiceiurilor şi a datinilor. Folkistul clujean a spus că SPA ar trebui să devină academie, considerând-o ca fiind cea mai de prestigiu şcoală de acest gen din ţară.

Emeric Imre a susţinut luni seara un concert de excepţie la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din municipiu. Acesta, alături de Florin Camen, câştigătorul ediţiei din anul 2000 a Festivalului de Folk „Poarta Sărutului”, au fost invitaţii de onoare ai Şcolii Populare de Artă în prima zi din cele cinci zile de manifestări organizate cu prilejul  împlinirii a 42 de ani de la înfiinţarea instituţiei. Folkistul a avut numai cuvinte de laudă la adresa celor care alcătuiesc Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu. „Ce se întâmplă aici, în Gorj, din punct de vedere cultural, prin prisma Şcolii Populare de Artă, e un lucru care mă siderează. Umblu în toată ţara şi nu cred că există Şcoală Populară de Artă în România care să pună mai mult în evidenţă actul cultural al unui judeţ ca şcoala de aici, să conserve o zestre spirituală şi tradiţională mai bine decât cum o face Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, prin domnul Viorel Gârbaciu. Eu, dacă mi-ar sta în putere, aş transforma Şcoala Populară de Artă în Academie Populară de Artă, pentru că Gorjul şi Şcoala merită lucrul acesta”, a declarat Emeric Imre.

Marţi este cea de-a doua zi a manifestărilor, care este închinată Culturii Tradiţionale a Gorjului. La orele 11, în incinta Teatrului de Vară din Târgu Jiu vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii şi tineri: iconărit, arta lemnului, olărit, ţesături şi cusături. Seara, începând cu orele 19, vor avea loc recitaluri ale tarafurilor tradiţionale: Rapsozii Gorjului, Taraful Gorjului, Taraful Cristi Geagu Cătăroiu, Taraful Piţigoilor din Tg. Cărbuneşti, Taraful lui Vică Argint din Părău de Pripor. De asemenea, vor avea loc recitaluri ale formaţiilor de muzică tradiţională gorjenească ale Ansamblului de datini şi obiceiuri “Roua” din Cloşani şi “Tisa” din Tismana. Amfitrionul evenimentului este Emilia Bubulac, solistă de muzică populară.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: