“Energie verde” de sute de milioane de euro la Peştişani

Potenţial energetic ridicat la Peştişani, acolo unde două societăţi au decis să investească sute de milioane de Euro pentru a construi patru microcentrale şi un parc eolian pe golul alpin. Cele două investiţii înseamnă bani la bugetul local al comunei, dar şi noi locuri de muncă create în zonă.

Obştea de la Peştişani a avut de ales între două firme, care şi-au prezentat ofertele pentru construirea unui parc eolian în golul alpin, una nemţească şi o alta româno-italiană. Proiectul va fi realizat de firma româno-italiană,  Vulcan Power SRL şi se ridică la o valoare de aproape 200 de milioane de euro.

Eoliene la altitudine de peste 1500 m

Gorjul are un potenţial ridicat din punctul de vedere al intensităţii curenţilor, acesta fiind şi motivul pentru care mai multe firme şi-au prezentat ofertele către autorităţile locale. În această perioadă, reprezentanţii firmei vor instala primele sisteme pentru monitorizarea vântului şi a curenţilor de aer. „Pot să vă spun că am avut de unde alege. Au fost patru firme care şi-au depus ofertele, însă doar două dintre ele au reprezentat seriozitate din punctul nostru de vedere. Am ales firma Vulcan Power SRL, care are sediul în Bucureşti, pentru că ni s-a părut că a avut cea mai avantajoasă ofertă. Cu aceasta vom încheia un contract de constituire a unui drept de superficie pe o perioadă de 49 de ani cu posibilitatea prelungirii pe încă 10 ani”, susţine Ion Poenaru, preşedintele obştii din Peştişani, pe terenul căreia urmează să fie amplasat parcul eolian.

Acesta  va fi construit la o altitudine de peste 1500 de metri, acolo unde intensitatea vântului este cea mai mare. Firma se obligă să modernizeze toate căile de acces care duc spre parcul eolian şi de asemenea lucrările cadastrale şi înscrierea în cartea funciară, pe cheltuiala proprie, pentru că autorităţile locale nu şi-au permis această cheltuială.

Microhidrocentrale pe Bistriţa şi Vâja

Cei de la Peştişani se mai pot lăuda cu un contract încheiat în urmă cu două luni cu o altă societate româno-spaniolă, SC Hidro Este SRL, pentru construirea a patru microhidrocentrale pe râul Bistriţa, care traversează localitatea. Şi terenul pe care vor fi amplasate construcţiile aparţin tot obştii Peştişani, care a cesionat suprafeţele firmei româno-spaniole SC Hidro Este  SRL pe o perioadă de 49 de ani.

Trei dintre microhidrocentrale vor fi construite pe râul Bistriţa, iar una pe râul Vâja. Fiecare dintre acestea vor dezvolta o putere de 2-4 MW, una ajungând până la valoarea de 2,5 milioane de euro. “Este rentabilă investiţia pe acel curs de apă. Noi avem investiţii în toată ţara nu doar pe râul Bistriţa. Am încheiat un contract în acest sens cu obştea din Peştişani. O să investim anual o sumă de bani pentru terenurile pe care le ocupă, o să colaborăm cu firmele din zonă pentru realizarea investiţiei şi vom lucra cu oamenii de acolo”, declară Ramona Dudău, reprezentantul firmei SC Hidro Este SRL.

Drumul spre golul alpin va fi refăcut

Beneficiile aduse comunităţii locale de la Peştişani sunt enorme. Pe lângă faptul că anual vor veni bani către bugetul local, în zonă vor fi create şi noi locuri de muncă, dar cel mai mult se va investi în infrastructură. „Imaginaţi-vă ce înseamnă o investiţie de 200 de milioane de euro, iar în contract este specificat că 1% va merge la bugetul local. Asta înseamnă de 10 ori mai mult decât avem noi la ora actuală. Nu mai vorbesc de infrastructură. Firma care va investi în parcul eolian s-a angajat că va reface infrastructura pe zona care duce către golul alpin. De asemenea, la fel de important este şi faptul că odată cu demararea lucrărilor la aceste proiecte vor fi create şi noi locuri de muncă, ţinând cont că ne confruntăm cu o rată a şomajului foarte ridicată”, susţine Florin Pavel, primarul localităţii Peştişani.

Societatea SC Hidro Este SRL a obţinut deja toate certificatele de urbanism, iar în funcţie de cum va fi vremea vor începe lucrările de construcţie în această toamnă sau cel mai târziu în primăvara anului viitor. În ceea ce priveşte firma care urmează să construiască parcul eolian, aceasta urmează să amplaseze sistemele privind ultimele măsurători pentru studierea intensităţii vântului şi curenţilor de aer, urmând ca în perioada următoare să obţină avizele necesare pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: