Eroul Frunză de la Clinceni, pilot la Târgu Jiu

Zeci de gorjeni au avut ocazia la sfârşitul săptămânii trecute să zboare pe deasupra oraşului gratuit, cu ocazia inaugurării la marginea municipiului a unui aerodrom. Surpriza cea mare a reprezentat-o prezenţa la Târgu Jiu a instructorului de zbor Gelu Vasile Frunză, devenit erou după incidentul de zilele trecute de la Clinceni, când a reuşit să aterizeze fără probleme, deşi avionul său pierduse o roată. Prezenţa lui aici s-a datorat prieteniei cu pilotul Mugurel Uţă, decedat anul trecut într-un alt incident produs tot la Clinceni, numele acestuia fiind dat acum aerodromului devenit funcţional la Preajba.

Mugurel Uţă este gorjean la origini, iar cei care l-au cunoscut nu au uitat de faptul că el a fost primul pilot care a avut curajul să zboare de pe o mică platformă existentă pe un deal de la marginea oraşului. Acum autorităţile au ras de acolo mărăcinii, au nivelat foarte bine terenul şi, astfel, aerodromul a fost gata, inaugurarea acestuia la Preajba coincizând cu Sărbătoarea Narciselor, organizată ieri şi sâmbătă în aceiaşi locaţie. Printre oaspeţii de seamă ai evenimentului s-a numărat şi instructorul Gelu Vasile Frunză, cel care săptămâna trecută a supravieţuit unei întâmplări care a fost de coşmar pentru mulţi români care au văzut la televizor cum avionul său a rămas fără o roată. Frunză a ajuns acum la Târgu Jiu, cu avionul, şi a fost cel mai solicitat pilot în cursele oferite gratuit gorjenilor interesaţi să vadă oraşul de la câteva sute de metri înălţime. „Am venit aici la Târgu Jiu pentru a inaugura acest aerodrom şi a-l boteza după numele unui foarte bun pilot român, care din păcate nu mai este printre noi şi care a fost primul care a aterizat pe această locaţie. Am fost invitat şi am venit cu mare drag, mai ales că îl ştiam pe Mugurel. Acum suntem deasupra oraşului, la 150 de metri înălţime, panorama este splendidă, oraşul este frumos, iar în faţă avem Parângul, pe care încă se mai poate vedea zăpada”, ne-a spus Frunză în timpul unui zbor pe deasupra municipiului Târgu Jiu.

Gorjenii, dornici să zboare cu eroul

După incidentul de la Clinceni acesta a devenit extrem de popular, doar pauzele necesare aparatului de zbor făcându-l să nu stea mai tot timpul pe cer cu gorjenii care s-au îmbulzit lângă elicea avionului său. Majoritatea au avut emoţii la început, dar, după aterizare, comentariile erau cu totul şi cu totul altele. „Prima dată mi-a fost teamă pentru că nu mai zburasem, dar cu domnul Frunză la manşă nu am mai avut nicio problemă. Este splendid să vezi oraşul de sus şi e o experienţă unică pe care merită s-o trăieşti”, a precizat Camelia, una dintre tinerele care au zburat. Unul dintre tinerii care s-au urcat în dreapta lui Frunză a coborât cu lacrimi în ochi din avion, spunând că experienţa este una de nedescris, că nu i-a fost frică, dar că a fost bolnav şi că din cauza asta şi a emoţiilor avea lacrimi. Mult mai fericiţi au fost părinţii copiilor care au apucat să urce în avionul lui Frunză, pilotul având parte de cele mai multe mulţumiri. „Este o onoare pentru noi să putem zbura cu eroul de la Clinceni. Când l-am văzut pe domnul Frunză aici la Târgu Jiu nici nu mi-a venit să cred pentru că de abia îl văzusem zilele trecute la televizor. E incredibil că am putut zbura cu dumnealui şi am văzut cât de bine stăpâneşte aparatul. Probabil şi ceilalţi colegi ai dumnealui sunt la fel de buni, dar, pentru noi domnul Frunză rămâne cel mai bun”, ne-a spus Loredana, mama unui puşti care tocmai cobora din avion. Pe noul aerodrom au fost prezente şase avioane de mici dimensiuni, un motodeltaplan venit de la Craiova şi un pilot care fără nicio ezitare s-a paraşutat de la peste 1000 de metri înălţime, el aterizând exact acolo unde promisese. Printre cei prezenţi s-a numărat şi Gheorghe Uţă, tatăl lui Mugurel, acesta fiind extrem de bucuros că Târgu Jiul are un aerodrom. „Este important să existe aşa ceva aici pentru că vă puteţi lega oraşul mult mai repede de restul lumii. Este pista cam scurtă, dar este un început. E foarte bine din partea autorităţilor locale că s-au implicat în acest proiect şi poate că pe viitor reuşesc să facă şi mai mult pe această direcţie”, spune Uţă Senior.

Vizualizări: 247

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: