Nicoleta Stoica s-a ridicat din scaunul cu rotile pentru a ajuta persoanele cu handicap

Nicoleta Stoica este de ani de zile alături de persoanele cu handicap ce vin la Clubul de zi „Per Aspera ad Astra” din municipiul Târgu Jiu. Dorinţa de a-şi ajuta semenii care se confruntă cu diferite probleme de sănătate i-a oferit puterea de a se ridica din scaunul cu rotile, de care a depins o bună parte din viaţă. Aflată acum la vârsta de 27 de ani, Nicoleta face activităţi de secretariat şi terapie ocupaţională în cadrul Clubului de zi „Per Aspera ad Astra”. Aceasta le deschide uşa tuturor beneficiarilor acestui club, pe care îi învaţă să utilizeze calculatorul, să realizeze diferite obiecte decorative şi să comunice.

Nicoleta Stoica are 27 de ani, vârstă la care urmează cursurile unui liceu din municipiul Târgu Jiu. Boala de care suferă, tetrapareză spastică a ţintuit-o pe Nicoleta mult timp într-un scaun cu rotile. Mersul său este afectat şi acum, fiind mai mult unul mecanic. La vârsta la care alţi copii mergeau la şcoală Nicoleta era în sanatoriu. Viaţa până la 17 ani este descrisă ca fiind cea mai critică perioadă în ceea ce priveşte sănătatea. Din această cauză a hotărât să amâne şcoala, ceea ce reprezintă şi un mare regret al său. Pentru că a trecut prin fiecare etapă de dezvoltare şi pentru că ştie ce simte o persoană care depinde de căruciorul cu rotile Nicoleta vrea să urmeze o facultate care să o ajute în sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi. „Din păcate cu studiile am rămas în urmă deoarece am rămas independentă la vârsta de 19 ani. Amânarea şcolii rămâne şi la această oră unul dintre cele mai mari regrete ale mele. Sunt elevă la liceu în clasa a XII-a, iar anul viitor o să trec în clasa a XIII-a. Pe viitor îmi doresc să fac ceva în domeniu deoarece vreau să spijin persoanele cu dizabilităţi”, spune Nicoleta. Un rol foarte important în dezvoltarea fizică şi psihică a Nicoletei a avut-o familia sa, ca a sprijinit-o în orice iniţiativă. „Acest lucru m-a ajutat să trec peste ce nu a fost foarte bun în viaţa mea”, menţionează aceasta.

Drepturi încălcate

În cadrul asociaţiei Nicoleta a contribuit la organizarea diferitelor proiecte prin care s-a încercat conştientizarea populaţiei asupra drepturilor persoanelor cu handicap sau prin care a scos în evidenţă creativitatea beneficiarilor din centru. „Atunci când facem proiecte la asociaţie caut să vin cu lucruri cât mai drăguţe. Tehnica quelling, prin care realizăm felicitări am descoperit-o pe Internet. Consider că este de efect. În fiecare expoziţie pe care o organizez cu diferite ocazii caut să vin cu ceva nou. Lucrurile pe care eu le învăţ doresc să le transmit mai departe şi celorlalţi. Am realizat chiar şi o expoziţie cu lucruri confecţionate manual în cadrul clubului în centrul municipiului, cu ocazia Zilelor Oraşului”, spune aceasta. Însă persoanele cu handicap se confruntă cu diferite probleme în comunitate, de cele mai multe ori drepturile lor sunt încălcate din nepăsare.

Lipsa sau proasta accesibilizare a transportului în comun, inexistenţa rampelor de acces în diferite instituţii sau evitarea persoanelor cu handicap care doresc să se angajeze sunt doar câteva dintre dificultăţile pe care aceştia trebuie să le îndure zilnic.

„Şoferii valizi nu respectă dreptul la locul de parcare de care ar trebui să beneficieze persoanele cu dizabilităţi. Acestea sunt făcute special pentru noi, dar şoferii neatenţi ne îngrădesc accesul la aceste locuri. Lumea trebuie să înţeleagă că avem nevoie de un pic mai multă solidaritate şi că toţi cei care au posibilităţi să sprijine activităţile persoanelor cu dizabilităţi pentru că întâmpinăm greutăţi mai mari decât în urmă cu 15 sau cu 20 de ani în urmă”, menţionează Nicoleta Stoica.

Vizualizări: 3,069

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: