EŞEC: Cele opt pachete de energie ale CE Oltenia, fără cumpărător

Complexului Energetic Oltenia (CEO a scos ieri pe bursă opt pachete de energie, însă niciunul nu a fost vândut. Mai norocoşi au fost cei de la RAAN Turnu Severin, care au vândut toate cele patru pachete de energie pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB) cu 210 lei/MWh. Astăzi, CEO mai are pe bursă încă 15 pachete de energie, cu 200 lei/MWh.

CE Oltenia a scos la vânzare pe OPCOM, bursa energiei, mai multe pachete, cu 200 de lei MW/h. Ieri, toate cele opt licitaţi au fost anulate pentru că CE Oltenia nu a primit nici ofertă. Dar tot ieri RAAN Severin a reuşit să vândă patru pachete, cu 210 lei, către Tinmar Ind. Astăzi, complexul mai are încă 15 licitaţii.

Judecând după vânzările de la începutul lunii, 201 lei este cel mai bun preţ, fiind firme care au dat şi cu 160 de lei MW.  CE Oltenia a vândut pe bursă ultima dată pe 7 ianuarie, cu 230 de lei MW.

Exportul, imposibil acum

În aceste condiţii, când preţul este foarte jos, iar competiţia este acerbă, singura variantă ar putea fi exportul. Dar nici aici nu este simplu. Chiar managerul Laurenţiu Ciurel a declarat într-o conferinţă de presă că a identificat un deficit de circa 1000 de MW în Turcia, pontul fiind dat de investitorii chinezi de la Rovinari. Dar, este nevoie de tranzitarea Bulgariei, lucru greu de realizat. În fapt, Ciurel şi ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă, stabiliseră o vizită în Bulgaria, însă a fost amânată deoarece picase Guvernul. „Ca să vindem în Turcia trebuie să tranzităm Bulgaria şi tranzitarea Bulgariei se poate face în urma unui acord comercial cu această ţară. Nu s-a reuşit. Teoretic e posibil, dar în partea de sud, prietenii din Bulgaria, ca să-şi protejeze propriul interes economic nu ne lasă să tranzităm. În partea de vest, SV există fosta Iugoslavia, unde nu există obligativitatea ca pe MW să se încarce costul cu certificatele CO2, nici un fel de obligativitate pentru certificate verzi, şlam dens, în Ungaria este preţul mic. Singura posibilitate sunt liniile de la Arad, dar capacitatea e limitată şi trebuie să-ţi rezervi linii cu un an înainte, se licitează anual şi acolo pieţele au căzut datorită închiderii unor afaceri energofage“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Certificate verzi şi cupoane carbon

Şi, pentru o imagine mai clară asupra situaţiei companiei, este de menţionat că întârzierea lucrărilor de retehnologizare face ca CE Oltenia să fie nevoit să cumpere certificate verzi, cu care sunt sprijiniţi producătorii de energie verde, şi certificate GES, adică cupoane ce corespund emisiilor de CO2.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), CE Oltenia trebuie să cumpere un număr de 162.051 de certificate verzi, ca urmare a producţiei de energie anunţată pentru anul acesta. Un certificat verde (CV) poate ajunge şi 50 de euro rezultând un cost total de peste 8 milioane de euro.

Asta nu e tot. Rămân de plătit şi milioanele de euro pentru creditele carbon. 10 milioane de euro în două luni, a spus Laurenţiu Ciurel într-o conferinţă de presă. Acesta a spus că CEO a făcut depozite pentru 900 de milioane de certificate, iar pentru ianuarie şi februarie a pus deoparte 10 milioane de euro pentru certificate de carbon. În total, potrivit www.cenoltenia.ro, compania are nevoie de 136 de milioane de euro pentru achiziţionarea certificatelor de CO2.

Un credit de carbon corespunde unei tone de substanţă nocivă. Fiecărei termocentrale i se atribuie un număr de Credite de Carbon, însă dacă emisiile sunt mai mari firma este obligată să cumpere aceste credite.

„Europa consumă mai puţină energie şi atunci rămâne în piaţă doar cel cu preţul cel mai mic“.

Laurenţiu Ciurel

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: