Documentul prin care Ciurel recunoaşte că CE Oltenia nu e profitabil

Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, a susţinut într-un document trimis pe 7 februarie 2013 către sindicate, că unitatea pe care o conduce este mult sub pragul de rentabilitate. Mai exact, în document se arată că societatea ar fi rentabilă în condiţiile în care ar livra în medie 1.800 MWh, ori media pe lunile ianuarie şi februarie a fost de aproape 1.400 MWh. Cu toate astea, complexul a raportat pe ianuarie un profit de 20 milioane RON, care este posibil prin artificii contabile, cum ar fi amânarea înregistrării unor cheltuieli.

Un adevărat război al declaraţiilor s-a purtat în ultimele zile între politicieni şi sindicalişti pe de o parte, alţi politicieni şi administraţia CE Oltenia pe de altă parte, cu privire la profitabilitatea Complexului Energetic Oltenia.

Cifrele oficiale arată că societatea condusă de Laurenţiu Ciurel a avut pe ianuarie un profit de 20 milioane RON, dar cel mai probabil este ceea ce se cheamă profit contabil. Pentru că societatea este de două luni sub pragul de rentabilitate în ceea ce priveşte vânzarea de energie electrică. Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu termenii economici, precizăm că pragul de rentabilitate este acel nivel al producţiei care asigură venituri cât să acopere cheltuielile, adică societatea este pe zero.

Un document semnat de Laurenţiu Ciurel pe 7 februarie 2013, prin care a comunicat sindicatelor motivele pentru care 13.000 de mineri urma să fie trimişi în concediu forţat, arată că pragul de rentabilitate al Complexului Energetic Oltenia este la o medie a vânzărilor de 1.800 MWh.  CE Oltenia a avut atât în ianuarie, cât şi în februarie, o medie a vânzărilor de sub 1.400 MWh, ceea ce înseamnă că activitatea complexului este cu 22% sub pragul de rentabilitate. Chiar dacă o lună sau două, prin artificii contabile se poate înregistra profit, fără o creştere a producţiei în următoarele luni, CE Oltenia va fi pe minus la următoarea întâlnire cu FMI, în vară.

Senatorul Greblă, ameninţat cu judecata

Politicianul care a declarat public, dar fără să susţină cu probe, că CE Oltenia este pe pierdere, riscă să se aleagă cu un proces din partea companiei. Managerul Ciurel îl ameninţă pe senatorul PSD Toni Greblă cu judecata pentru că a afectat economic entitatea ce se pregăteşte să intre pe Bursă. „Dacă rezultatele financiare pe luna februarie vor fi bune, poate ar trebui să apelăm la instanţă pentru a pune lucrurile la punct. Decizia va fi luată în Directorat. Trebuie să limităm aceste apariţii exotice cu declaraţii de genul acesta”, a declarat Ciurel pentru Radio Infinit. „M-a deranjat ce a spus Toni Greblă. Este sută la sută fals, sunt minciuni în totalitate! Cum să pomeneşti de rezultatele financiare ale lunii februarie când, la această dată, nu sunt calculate? Astfel de lucruri ne fac rău pentru că suntem în faza de atragere a unor clienţi care să investească”, a declarat managerul CEO.

Sub pragul de rentabilitate

Pandurul aduce în prim-plan toate informaţiile care ar putea duce spre o concluzie în ceea ce priveşte profitul sau pierderile din CE Oltenia.

La 7 februarie 2013, Ciurel trimitea către sindicate adresa menţionată mai sus, prin care susţinea că media vânzărilor a fost de 1.500 MWh, faţă de un prag de rentabilitate de 1.800 MWh.

La o lună distanţă, pe 8 martie, în conferinţa de presă, Laurenţiu Ciurel spunea că CEO vinde doar 1300 de MWh:  “Nu există la ora aceasta nici un pericol pentru angajații CE Oltenia. Suntem cu plățile la zi, nu avem nici un leu datorie la bugetul de stat, furnizori. Nu s-a schimbat absolut nimic, chiar dacă producem la ora asta 1300 MWh din 1600-1700, cât ar trebui. Am reușit să stăpânim cheltuielile în așa fel încât am încheiat luna ianuarie cu un profit relativ bun (n.red- 20 de milioane de lei), iar luna februarie se arată în același condiții”, a mai spus Ciurel.

La scurt timp, senatorul Greblă afirmă că CEO e pe pierdere şi nu pe profit, însă nu demonstrează aceste declaraţii nicicum. Drept răspuns, la solicitarea jurnaliştilor, CE Oltenia pune pe site rezultatul financiar din ianuarie şi vânzările de energie din ianuarie şi februarie. Aşadar, în ianuarie a fost vândută o cantitate de 1.040 GW, iar în februarie 930 GW, adică o medie de sub 1.400 MWh. Cifra de afaceri pe ianuarie este de 270 de milioane de lei, iar profitul net în ianuarie, peste 20 milioane de lei. În aceeaşi conferinţă de presă Ciurel declara că şi februarie este „tot cam pe-acolo“, adică 20 de milioane de lei profit.

ÎNTRUNIRE

Prefectul de Gorj Claudiu Teodorescu a invitat pentru vineri, 15 martie, cei 11 parlamentari de Gorj la o discuţie cu conducerea Complexului Energetic Oltenia, pe tema problemelor din companie. Presa a fost anunţată că nu va fi lăsată în sală decât în primele minute, pentru a lua imagini. Sindicatele din minerit şi energie nu au fost invitate, după cum a precizat sindicalistul Ruşeţ la un post de televiziune.

PROBLEME

Printre problemele cu care se confruntă Complexul Oltenia în această perioadă se numără vânzarea redusă de energie, preţul mic al acesteia pe piaţă, cantităţile mari de cărbune aflate pe stoc. Chiar şi în aceste condiţii, conducerea complexului susţine că este la zi cu plata salariilor, dărilor la buget şi a furnizorilor.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: