Explozie la un fost depozit de cărbune

Una dintre unităţile faimoase, dar de tristă amintire, din Valea Jiului, care au poluat ani la rând apele Jiului, ar fi trebuit ieri să devină o amintire pentru totdeauna, după ce nişte muncitorii s-au apucat să detoneze clădirea pentru a valorifica de acolo fierul vechi.

Operaţiunea lor, făcută cu aprobarea autorităţilor locale, interesate să intre în posesia terenului de sub imobil, a fost un eşec prezis de foştii mineri care au asistat de pe margine. Muncitorii care aparţin unei firme din Suceava au amânat de câteva ori până acum detonarea explozibilului, iar ieri, după toate verificările şi întârzierile de rigoare, aceştia au constat că planul pe care l-au gândit iniţial tot nu le-a ieşit.

Clădirea, un fost depozit de cărbune, fosta preparaţie de la Exploatarea Minieră Petrila, are o structură de rezistenţă „beton”. Gândită să reziste la instalaţiile ce presupuneau operaţiuni de vibrare pentru sute de tone de cărbune odată, dar şi să facă faţă unui cutremur puternic, fosta preparaţie a rămas aproape întreagă după trei rânduri de explozii în care muncitorii au detonat fix 115 kilograme de dinamită. După cea de-a treia explozie, respectiv al treilea eşec, aceştia au explicat că un fir de contact defect le-a dat tot planul peste cap. Prima dintre explozii a fost cea mai puternică, dar nu suficientă pentru că aceasta s-a produs în mijlocul clădirii, lateralele din stânga şi dreapta nefiind detonate. Dinamita de aici a explodat ulterior, dar nu a mai avut acelaşi efect, muncitorii urmând să îşi reia munca azi pentru a pune clădirea la pământ.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: