Etăgan: Sunt bani la fondul de salarii pentru prime

Liderul de sindicat Gheorghe Etăgan a declarat la TV Sud că şedinţa Comisiei Paritare de astăzi va fi foarte importantă pentru că se va stabili programul pe lunile decembrie şi ianuarie. Etăgan a mai comentat şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Marin Condescu, dar şi declaraţia şefului CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, care considera că evenimentul este o pată pentru companie. Etăgan a mai spus că  administraţia are economii la fondul de salarii şi că se pot da prime de Crăciun.

Reporter: Şedinţă importantă astăzi între sindicate şi administraţia din CEO. Care sunt subiectele?

Gheorghe Etăgan: Ca organizaţie am solicitat, printr-o adresă oficială, ca miercuri (n.red- astăzi) administraţia CEO să ne prezinte situaţia fondului de salarii la zece luni, pe sucursale. După estimările pe care le-am făcut eu sunt 90-100 de miliarde. Deci sunt posibilităţi ca la sfârşitul de lună să se dea şomaj tehnic şi să negociem o primă de sfârşit de an. Primă care să se cifreze la 700-800 de lei pe salariat.

Rep.: Care e propunerea dumneavoastră?

G.E.: Şomaj tehnic integral luna decembrie, după 21 decembrie, coroborat cu acordarea unei prime de sfârşit de an care e posibilă şi conform CCM-ului. În această perioadă este propus şomaj tehnic. Noi agreăm ca în ianuarie să fie concediu de odihnă. Vom vedea discuţiile care vor fi în Comisia Paritară.

Rep.: Şi dacă nu veţi rezolva?

G.E.: Trebuie să găsim soluţii împreună. Sunt convins că vom avea altă abordare din partea administraţiei ca până în prezent. Nu sunt banii mei sau ai administraţiei, ci sunt banii realizaţi de cei 18 mii de salariaţi, care trebuie să se întoarcă tot la ei.

Rep.: Şi dacă nu ajungeţi la o înţelegere. Se poate ajunge la protest?

G.E.: Vedem ce se va întâmpla miercuri. În condiţiile în care nu vom reuşi ne vom reîntâlni joi şi vom lua o decizie colectivă. Forme de protest legale. (...) Trebuie să considere federaţia o organizaţie serioasă care a fost şi este şi care se bazează pe principiile democraţiei. Să lase ranchiuna faţă de Condescu sau Etăgan.

Rep.: Care sunt premisele pentru 2014?

G.E.: Contractul este negociat şi pentru anul 2014, dar trebuie să negociem pentru prima jubiliară, cota de cărbune şi prima de sfârşit de an, restul facilităţilor sunt în contract. De aia vrea să administraţia să ne destructureze pentru a negocia contractul cu alţii.

Rep.: În condiţiile în care, în raport cu profitul şi realizările nu se poate acord pachetul de performanţă, logic ar fi să aibă penalizări şi administraţia pentru că nu şi-a îndeplinit indicatori.

G.E.: E în contractul de management care după câte ştiu e secret. Nu cunoaştem date. Dar sunt convinşi că aşa cum sunt penalizaţi salariaţii şi conducerea este retribuit în condiţiile de performanţă.

Rep.: Domnul director Laurenţiu Ciurel a declarat că reţinerea dlui Condescu este un prejudiciu adus imaginii CE Oltenia. Cum apreciaţi această declaraţie?

G.E.: Eu zic că imaginea CE Oltenia va fi pătată când va fi legat un director. Nu are legătură anchetarea domnului Condescu cu imaginea CEO. Orice om până i se dovedeşte vinovăţia e nevinovat. După părerea şi cât ştiu şi am aflat eu zic că preşedintele Condescu nu este vinovat.

Rep.: Credeţi că domnul Condescu e nevinovat sau procurorii sunt slab pregătiţi?

G.E.: Cred că e nevinovat. Nu pot să fac afirmaţii asupra procurorilor.

Rep.: Credeţi că domnul Condescu are pile la instanţe?

G.E.: Eu zic că în decembrie 2013 nu mai merge cu acest sistem.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: