Eugen Vâlceanu, îmbogăţit pe spinarea minerilor

Datorită costurilor foarte ridicate pe care le presupunea realizarea vulcanizărilor covoarelor de bandă cu diverse societăţi, Compania Naţională a Lignitului şi-a înfiinţat în anul 2003 o secţie de vulcanizări la Exploatarea Minieră de Cariere Jilţ. Secţia de vulcanizare a fost foarte bine dotată, iar oamenii trimişi la specializări, unii dintre ei chiar în unităţi similare din Germania, astfel că EMC Jilţ a dispus într-un timp scurt de meseriaşi de o calitate net superioară celor existenţi la unităţi de acelaşi profil din judeţ. Personalul fusese preluat de la mina Dragoteşti, aflată în restructurare, evitând astfel concedierea acestora.

Deşi vulcanizările de la EMC Jilţ au devenit foarte repede cunoscute pentru calitatea lor şi pentru preţurile mici, politica PSD a reuşit ştergerea lor definitivă din cadrul exploatării la începutul anului 2007, când Eugen Vâlceanu, patronul SC TREFO SA şi  membru marcant al partidului, a solicitat conducerii Complexului Energetic Turceni intrarea firmei sale în Jilţ.

O licitaţie de ochii lumii a adus astfel câştig de cauză firmei lui Vâlceanu, chiar dacă preţurile practicate erau de 4 ori mai mari faţă de cele ale altei firme participante la licitaţie şi de opt ori mai mari decât cele sub care se realizau vulcanizările în Jilţ. Cei care au încercat să se opună concedierii celor 35 de vulcanizatori ai EMC –ului şi au adus dovezi economice şi practice în sprijinul păstrării secţiei au fost imediat detronaţi de către conducerea Complexului Energetic Turceni, aceeaşi ca şi astăzi. Oamenii au scăpat de concediere doar fiindcă reprezentanţii sindicali au solicitat insistent redistribuirea lor în cadrul exploatărilor de la Jilţ. 

Acelaşi lucru l-a încercat Eugen Vâlceanu şi la Cariera  Roşiuţa din cadrul E.M.C. Motru,  unde se ajunsese ca vulcanizatorii carierei să stea în barăci, în timp ce angajaţii omului de afaceri făceau vulcanizări. Aici însă economiştii şi inginerii mecanici, împreună cu sindicatele, s-au opus cu succes, reuşind să-şi păstreze locurile de muncă şi să nu accepte preţurile foarte mari ale firmei fostului subprefect, actual candidat al PSD la  un post de deputat în Colegiul IV.

Dosarele penale întocmite pentru afacerile necurate ale familiei lui Eugen Vâlceanu pe banii statului au fost finalizate cu încetarea urmăririi penale, în timp ce vicepreşedintele PSD Gorj, Eugen Vâlceanu, îşi vede liniştit de rotunjirea conturilor pe banii minerilor şi energeticienilor.

Vizualizări: 81

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: