Evaluatorii de la bacalaureat, monitorizaţi video

Pentru prima dată la un examen de finalizare a studiilor supravegherea video nu se îndreaptă numai spre elevi, ci şi spre cadrele didactice ce fac parte din comisiile  de examen. Ultimele noutăţi în acest sens scot la iveală faptul că atât la examenul de bacalaureat, susţinut de absolvenţii clasei a XII-a, cât şi la evaluarea naţională vor fi montate camere de supraveghere în centrele de evaluare pentru a ţine sub observaţie preluarea şi depozitarea lucrărilor scrise.

Nu numai elevii care vor susţine probele examenului de bacalaureat vor fi ţinuţi sub observaţie pentru a pândi tentativele de fraudare ale acestui examen, ci şi mişcările cadrelor didactice din centrele de evaluare. O notă ajunsă recent la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj anunţă că pentru sesiunea de examen 2012 se impune supravegherea video a sălilor de clasă sau a cabinetelor în care se descarcă sau se multiplică subiectele, precum şi în cele care se preiau şi se depozitează lucrările scrise. Prin urmare, atât centrele de examen, cât şi centrele zonale de evaluare şi cele de contestaţii vor trebui să asigure îndeplinirea acestei cerinţe, iar ISJ Gorj să confirme dotarea cu camere de supraveghere video funcţionale a acestor locaţii. Vestea vine la scurt timp după ce s-a adus la cunoştinţa inspectorilor şcolari că vor fi monitorizate video, atât probele orale ale examenului de bacalaureat, cât și examenul de definitivat. Lucrările candidaţilor care susţin examenul de bacalaureat vor fi corectate Şcoala Generală ”Pompiliu Marcea”, la Școala Generală ”Constantin Săvoiu” şi la Şcoala Generală ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, iar pentru susținerea acestui examen au fost constituite 17 centre la nivelul unităților de învățământ din Gorj.

Observaţi şi de ONG-uri

Justin Paralescu, inspectorul școlar general, spune că încă nu se cunoaște numărul profesorilor evaluatori care vor fi implicați în examenul de bacalaureat, însă acesta va fi de ordinul sutelor. Ministerul Educața luat hotărârea să majoreze cu 15% tarifele pentru plata cadrelor didactice care participă în comisiile de admitere, evaluare naţională şi bacalaureat. Mai mult decât atât, la organizarea şi desfăşurarea acestui examen pot participa, în calitate de observatori, fără a avea dreptul de a interveni, reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi sau ai unor organizaţii nonguvernamentale. Participarea acestora va fi posibilă numai în baza unei adeverinţe eliberate de comisia judeţeană. Într-o unitate de învăţământ nu pot participa mai mult de doi observatori.

FINAL

Elevii de clasa a XII-a îşi vor lua azi rămas buni de la colegi și de la profesori, cursurile şcolare fiind încheiate. Prima probă, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română va avea loc în intervalul 11-13 iunie, urmând ca în perioada 18-22 iunie să fie programată proba de evaluare a competenţelor digitale.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: