Evazioniştii arestaţi preventiv, implicaţi şi în alte dosare

Noapte albă pentru o instanţă a Tribunalului Gorj, care de abia ieri dimineaţă, după zece ore de audieri, a reuşit să emită mandate de arestare preventivă pentru cei patru suspecţi reţinuţi într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 820.000 de euro şi circa 1,2 milioane lei. Prejudiciul este căutat deocamdată în zadar de oamenii legii, nereuşindu-se recuperarea măcar a unui leu, suspecţii având grijă să nu aibă nici un bun pe numele lor, astfel că orice acţiune de instituire a unui sechestru asigurător devine inutilă.

Plângerea a fost depusă la Târgu Jiu pentru că de aici sunt firmele care au creat prejudiciul. Cei patru indivizi au fost audiaţi de procurorul de caz pe parcursul întregii zile de marţi, iar marţi seara, în jurul orelor 18.00 au fost prezentaţi unei instanţe de judecată pentru emiterea de mandate de arestare, sentinţa în cazul lor fiind luată miercuri dimineaţa, în jurul orei 4.00, după o noapte de audieri în instanţă. Bărbaţii arestaţi preventiv sunt Dumitru Daniel Mutu, administrator la SC Klaumetal SRL Târgu Jiu, Ionel Marian Barbu, administrator la SC Olimp P SRL Târgu Jiu, Emilian Toropu, contabil din Târgu Jiu, precum şi Valentin Enescu, angajat al firmei de leasing din Bucureşti care a reclamat prejudiciul de 820.000 de euro.

Alte prejudicii, alte dosare

Procurorul Cristina Ciobanu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, declară că, în cursul zilei de marţi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu alte patru dosare deschise pe numele lui Ionel Marian Barbu, dosarele respective fiind în lucru la IPJ Gorj în baza unei sesizări depuse de Garda Financiară. Sesizarea vizează faptul că firma Olimp P SRL a făcut achiziţii intracomunitare de bunuri, administratorul acesteia ascunzând baza impozabilă pentru calcularea corectă a TVA şi a impozitelor aferente la buget. Anchetatorii estimează în acest caz o evaziune fiscală de circa 1,2 milioane lei, Barbu şi Dumitru Daniel Mutu fiind acuzaţi de evaziune fiscală şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.

Pe 19 noiembrie 2008 acelaşi Tribunal Gorj îi dădea contabilului doi ani şi jumătate de puşcărie pentru o delapidare făcută în defavoarea a trei bănci, Toropu contestând sentinţa la Curtea de Apel Craiova, care l-a obligat în mai anul trecut să execute pedeapsa. Culmea este că în mai 2009 bărbatul era în libertate şi tocmai se ocupa de falsificarea documentelor pentru care acum are un nou dosar penal, după cum reiese din informaţiile strânse în această nouă anchetă.

De asemenea, angajatul firmei de leasing, Valentin Enescu este şi el acuzat de complicitate la înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: