Evaziune de milioane din două facturi

A încercat să fenteze statul şi nu i-a mers. Este vorba de administratorul unei societăţi din Târgu Jiu care a prejudiciat statul cu peste două milioane de lei. Scopul a fost acela de a deduce ilegal taxa pe valoare adăugată înscrisă în nişte facturi emise de o societate din capitală, care chipurile reprezentau contravaloarea unor servicii de consultanţă. Mai mult, administratorul ar fi creditat firma cu milioane de lei, bani cash, pentru achitarea facturilor.

Garda Financiară Gorj a dat pe mâna procurorilor un evazionist cu un tupeu greu de imaginat. Acesta a încercat să obţină o rambursare de TVA de circa 1,38 milioane lei în baza a două facturi emise de o firmă din Bucureşti pentru aşa zise servicii de consultanţă. Facturile în valoare totală de 7,13 milioane lei ar fi fost plătite de firma din Târgu Jiu cu bani gheaţă, fapt nepermis de lege, care limitează plăţile în numerar la cinci mii de lei. Mai mult, patronul firmei din Târgu Jiu a justificat că avea cele 7,13 milioane RON (adică 71,3 miliarde în bani vechi) din aport personal. Ca urmare a acestui şir de fărădelegi, comisarii Gărzii Financiare Gorj au înaintat un dosar parchetului, pentru a afla de unde a avut patronul cu pricina suma cu care pretinde că a împrumutat firma, dacă serviciile de consultanţă pentru firma din Bucureşti au fost prestate, dacă s-a făcut aşa-zisa plată cu bani ghiaţă. "Prin această operaţiune s-a estimat că societatea comercială din Tg-Jiu a cauzat un prejudiciu bugetului de stat de 2.300.000 lei (TVA dedus nelegal în sumă de 1.380.000 lei şi impozit pe profit nedeclarat în sumă de 920.000 lei), fapt pentru care a fost înaintat act de sesizare penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj", a declarat Gigel Capotă, comisar şef în cadrul Gărzii Financiare Gorj.

Spălare de bani?

Deoarece facturile apar achitate în numerar, iar sumele înscrise pe facturile de plată depăşesc detaşat limita maximă prevăzută de lege a fost sesizat şi Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, pentru a verifica provenienţa sumei folosite în aceste tranzacţii. Comisarii Gărzii Financiare au suspiciuni că aceşti bani ar proveni din operaţiuni ilicite. Pentru a recupera prejudicial creat de această societate au fost dispuse sechestre asupra bunurilor firmei, dar şi asupra unor sume de bani pe care societatea le are de încasat de la clienţi.

Firma în cauză are ca profil de activitate intermediere de materiale de construcţii.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: