Evaziune fiscală cu facturi fictive

Două dosare de urmărire penală au fost întocmite, săptămâna trecută, de către comisarii Gărzii Financiare Gorj pentru infracţiuni de evaziune fiscală săvârşite prin omisiunea înregistrării în evidenţele contabile a tuturor operaţiunilor economice efectuate, neînregistrarea şi nedeclararea veniturilor obţinute. Prejudiciul cauzat bugetului de stat se ridică la suma de 166.499 lei.

Una dintre acţiunile de control a fost desfăşurată în colaborare cu Garda Financiară Teleorman şi s-a finalizat cu identificarea unei firme din comuna Dăneşti care a emis către o societate din Alexandria un număr de 11 facturi fiscale pentru vânzarea a 980.690 kg de grâu. “Facturile în cauză nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale firmei care le-a emis, iar veniturile obţinute, 433.713 lei fără TVA, nu au fost declarate la organele fiscale. Aferent acestor venituri neînregistrate, s-a estimat că bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 151.799 lei reprezentând 82.405 lei TVA şi 69.394 lei impozit pe profit”, a declarat Traian Iana, directorul Gărzii Financiare Gorj.

Facturi fiscale emise de o firmă “fantomă”

Comisarii Gărzii Financiare Gorj au identificat la o societate din Rovinari, înregistrate în evidenţele contabile, un număr de 10 facturi fiscale provenite de la o “firmă fantomă”. Această firmă nu funcţionează la sediul social declarat, nu depune la organele fiscale declaraţiile şi deconturile obligatorii, fiind deja demarate procedurile de declarare “contribuabil inactiv”. Cele 10 facturi fiscale conţineau prestaţii de servicii şi transporturi auto, fiind înregistrate în scopul majorării nejustificate a cheltuielilor şi implicit a diminuării bazei impozabile. “Suma totală a facturilor care nu reflecta tranzacţii reale este 49.980 lei, aferent acestei sume estimându-se că bugetul de stat a fost prejudiciat cu 14.700 lei reprezentând TVA în sumă de 7.980 lei şi impozit pe profit în sumă de 6.720 lei”, a mai precizat Traian Iana.

Ambele acte de control au fost transmise la parchet ca sesizări penale şi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj pentru efectuarea inspecţiei fiscale.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: