Judecat pentru mărturie mincinoasă. Se redeschide dosarul Surupăceanu?

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat trimiterea în judecată a lui Dănuţ Filipescu, pentru mărturie mincinoasă în dosarul „Buldotanc”, cel care s-a lăsat cu condamnarea unor foşti directori din Complexul Energetic Turceni, dar şi cu achitarea fostului deputat Mugurel Surupăceanu. Acesta din urmă a fost achitat la Curtea de Apel Craiova, după ce Tribunalul Gorj îi dăduse o condamnare de şapte ani cu executare, diferenţa de apreciere a magistraţilor fiind enormă. Acuzarea lui Filipescu de mărturie mincinoasă ar putea însă duce la redeschiderea dosarului în privinţa lui Surupăceanu, chiar dacă achitarea era definitivă.

Dănuţ Filipescu este trimis în judecată sub control judiciar, pentru mărturie mincinoasă, în formă continuată (3 acte materiale); favorizarea făptuitorului, în formă continuată (4 acte materiale). Filipescu are interdicţie de a lua legătura cu Mugurel Surupăceanu în perioada controlului judiciar.
DNA arată într-un comunicat care sunt faptele de care este acuzat Filipescu: „În datele de 04.05.2010, 22.04.2013 și 09.05.2014, inculpatul Filipescu Dănuț a fost audiat ca martor într-o cauză penală instrumentată inițial de către procurorii anticorupție și aflată la acele momente în curs de judecare. În aceste împrejurări, inculpatul Filipescu Dănuț, în mod repetat, a făcut declarații mincinoase în fața instanțelor de judecată cu privire la aspecte esențiale ale cauzei, susținând că a fost unicul utilizator al unui post telefonic și că de la acesta a purtat convorbiri cu unul dintre inculpații din cauza respectivă. În același context, pentru a întări cele arătate mai sus, la data de 23 septembrie 2013, inculpatul Filipescu Dănuț a dat o declarație pe proprie răspundere autentificată la un notar în care susținea aceleași lucruri, document care a fost ulterior depus la dosarul cauzei. Prin această conduită, inculpatul a urmărit să îngreuneze aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, să inducă în eroare instanțele de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței de judecată”.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Minciuna lui Filipescu a dus la achitarea lui Surupăceanu
Dosarul în care Filipescu ar fi depus mărturie mincinoasă este cel care a fost finalizat prin achitarea lui Surupăceanu în februarie 2015, precum şi prin condamnarea cu suspendare a unor foşti directori din CE Turceni.
Iată cum descriau procurorii DNA faptele din dosar, într-un comunicat din 2009. „În cursul anului 2007, inculpatul Surupăceanu Mugurel, deţinând controlul asupra societăţii comerciale Voron Trans S.R.L. prin intermediul inculpatului Buşan Sorin impus ca administrator, a realizat o înţelegere cu inculpatul Cristea Dumitru (cei doi aflându-se în bune relaţii de mai mulţi ani) pentru vânzarea, prin această societate, a unui utilaj terasier multifuncţional (tractor forestier) către S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. Suma de 836.570 lei pe care complexul energetic a plătit-o la final pentru cumpărarea acestui utilaj a fost de patru ori mai mare decât preţul de import, inclusiv taxele şi comisioanele. Precizăm că societatea Voron Trans S.R.L. nu avea ca obiect de activitate comercializarea de utilaje similare, nu avea experienţa necesară, nu avea angajaţi, iar în cursul anului 2006 a realizat o cifră de afaceri de 25 de ori mai mică decât suma pe care avea să o obţină prin vânzarea către complexul energetic a utilajului terasier.
Ca urmare a înţelegerii, inculpatul Cristea Dumitru, în calitate de director general al S.C. Complexul Energetic Turceni S.A., a dat dispoziţii personalului aflat în subordine, Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi Direcţiei Comerciale, a transmis datele necesare (caracteristici tehnice, denumirea firmelor care să fie invitate) în vederea întocmirii documentaţiei de achiziţie astfel încât să se realizeze achiziţia utilajului de la S.C. Voron Trans S.R.L.. Totodată, inculpatul a semnat/aprobat documentele întocmite, respectiv adresele privind necesitatea şi urgenţa achiziţiei unui utilaj terasier multifuncţional, adrese ale Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi anexele acestora privind modificarea programului anual de achiziţii produse prin introducerea achiziţiei utilajului terasier şi majorarea valorii estimate. De asemenea, inculpatul a semnat si aprobat documentele în baza cărora, în mod nelegal, s-a stabilit procedura de achiziţie prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, s-a hotărât acceptarea ofertei S.C. Voron Trans S.R.L., fără a fi respectate dispoziţiile legale privind achiziţiile publice.
În condiţiile în care utilajul era învechit şi avea defecţiuni, s-a implicat în recepţionarea acestuia şi de asemenea a aprobat efectuarea plăţii contravalorii utilajului. La activităţile infracţionale descrise mai sus au participat şi inculpaţii Boiangiu Silvică şi Vasile Ioan Viorel, în calitate de şef al Direcţiei Investiţii, respectiv Direcţiei Comercială din cadrul complexului energetic Turceni.
Pe întreaga perioadă a derulării procedurii de achiziţie, realizării recepţiei şi efectuării plăţii, inculpatul Surupăceanu Mugurel a ţinut în permanenţă legătură cu inculpatul Cristea Dumitru comunicându-i acestuia datele necesare în vederea demarării procedurii de achiziţie (caracteristicile tehnice ale utilajului, denumirea societăţilor prin intermediul cărora poate furniza utilajul). Totodată, a coordonat acţiunile inculpatului Buşan Sorin care a reprezentat S.C. Voron Trans S.R.L. în relaţia cu S.C. Complexul Energetic Turceni S.A.
Achiziţia utilajului terasier s-a realizat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către inculpaţii Cristea Dumitru, Boiangiu Silvică şi Vasile Ioan Viorel cu contribuţia inculpaţilor Surupăceanu Mugurel şi Buşan Sorin, fapt pentru care întreaga sumă de 836.570 lei achitată nelegal de S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. către S.C. Voron Trans S.R.L. reprezintă prejudiciu produs în patrimoniul societăţii cu capital majoritar de stat. Din această sumă, 586.570,04 lei au fost transferaţi în contul S.C. Tutto Mobili S.R.L., societate controlată tot de Surupăceanu Mugurel prin interpuşi”.

Vizualizări: 3,515

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: