Evaziune şi spălare de bani din vânzarea de cărbune

O societate cu punct de lucru în Gorj a fentat statul cu peste trei milioane de lei. Mai mult decât atât, firma face parte dintr-un grup infracţional compus din 29 de societăţi de pe plan local şi din ţară. Administratorii societăţii sunt acum cercetaţi pentru evaziune fiscală, constituire de grup infracţional şi spălare de bani.

Societatea are sediul în Bucureşti, dar punctul de lucru declarat este la Motru. Activitatea pe care o desfăşoară este de comerţ, respectiv vânzare de cărbune şi alte produse industriale. În perioada 2011-2012, societatea a emis facturi fictive la zeci de societăţi în valoare de peste 10 milioane lei, diminuând astfel plăţile la bugetul statului cu 3,2 milioane lei. “S-a constatat că societatea face parte dintr-un grup de firme care au iniţiat circuite economice “tip carusel” care au la bază operaţiuni nereale, emiţând în mod fictiv şi repetat facturi de la o societate la alta, care să ajungă la beneficiari finali, care să deducă TVA-ul aferent. Totalul facturilor este de 10.126.016 lei, beneficiare fiind un număr de 29 firme”,a declarat Gigel Capotă, comisarul şef al Gărzii Financiare Gorj. Acesta nu a putut preciza numele firmei, deoarece legea nu permite până când dosarul va ajunge în instanţă.

Patronii au creditat ilegal firma

Controalele în urma cărora s-au constatat aceste ilegalităţi au fost efectuate de comisarii Gărzii Financiare Gorj în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Argeş. Administratorii societăţii sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi pentru spălare de bani. ”S-a mai constatat că, în cursul lunii martie 2012, asociaţii şi administratorii societăţii au creditat firma cu suma 805.200 lei, în tranşe ce depăşesc echivalentul a 15.000 euro, fiind încălcate dispoziţiile legii 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării de bani. A fost sesizat Oficiul de Prevenire a Spălării Banilor pentru verificarea provenienţei banilor şi destinaţia finală a acestora”, a precizat Gigel Capotă, comisar şef  Garda Financiară Gorj.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: