Eveniment istoric. Prima teleportare cuantică!

Omenirea este în pragul unui pas important pentru viitor, cercetătorii reuşind recent o realizare majoră pentru știință. A avut loc prima teleportare cuantică pe distanță lungă, însă nu este vorba de teleportarea unui obiect, ci a datelor.

Premiera ştiinţifică de teleportare cuantică va revoluţiona domeniul IT. Echipa Fermilab a Departamentului pentru Energie din SUA, împreună cu NASA și cu cercetătorii de la Universitatea Calgary, a reușit să teleporteze biți cuantici de fotoni de-a lungul a 44 de kilometri de fibră. Noua descoperire este importantă pentru viitorul internetului, fiind un nou pas spre internetul cuantic.

Fizicianul Cristian Presură a explicat pentru Digi24 ce înseamnă această realizare și peste cât timp ar putea fi pusă în practică. „Este vorba, desigur, de un pas înainte, pentru că la ora actuală avem în lume calculatoare cuantice, care sunt capabile să facă lucruri uimitoare, iar aceste calculatoare cuantice ar trebui să vorbească între ele pe viitor și pentru asta avem nevoie de internet cuantic, ca să ducem datele cuantice dintr-o parte în cealaltă, în așa fel încât calculatoarele cuantice să lucreze toate la unison”, a explicat Cristian Presură.

Fizicianul a explicat că la fel a apărut şi internetul clasic cunoscut acum. „La început, aveam niște cercetători la CERN, în Elveția, care fiecare lucrau pe calculatorul lor, CERN fiind un institut de cercetare, iar apoi ei s-au gândit că e mult mai bine să împărtășească datele cu ajutorul unui internet (clasic, la vremea aceea) și astfel, sistemul de calcul să devină mult mai puternic. Mai târziu, acest sistem de distribuire a datelor a devenit primul internet mondial”, a arătat fizicianul.

Dacă există mai multe calculatoare cuantice care împărtășesc datele, acestea pot să construiască și să realizeze lucruri mult mai bune, să analizeze, de exemplu, situații de cercetare mult mai bune, să realizeze  medicamente mult mai bune şi să creeze materiale noi.

Fizicianul a mai precizat că e vorba de zeci de ani până când aceste descoperiri vor avea o utilizare largă, la fel cum s-a întâmplat și cu calculatorul clasic, apărut prima oară în anii 60, dar utilizat pe scară largă abia după anul 2000.

Vizualizări: 1,559

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: