Ex-poliţistul Vieru îşi aşteaptă sentinţa în cazul morţii lui Bunoiu

A trecut mai bine de un an de când unul dintre cei mai buni dascăli gorjeni a trecut în nefiinţă din cauza unei întâmplări extrem de nefericite. Anul s-a scurs şi, acum, fostul poliţist Sabin Vieru îşi aşteaptă sentinţa în procesul în care este acuzat de uciderea din culpă a lui Dumitru Bunoiu, el depunând ieri la instanţă documente din care reiese că nu era atât de beat precum au considerat procurorii că era atunci când a produs accidentul rutier. 
 Judecătorul Constantin Măruţă a audiat ieri pe fond cazul şi a lăsat să mai treacă vreo câteva zile până la emiterea unui verdict. În faţa sa au venit atât rudele lui Bunoiu, soţia, în speţă, dar şi Dumitru Becheriu, celălalt bărbat rănit în accidentul în urma căruia a murit fostul director al Colegiului Gheorghe Magheru. De partea cealaltă a fost Sabin Vieru, dar şi procurorul de caz şi reprezentantul firmei de asigurări care, la o adică s-ar putea trezi în situaţia de a plăti daune majore pentru că rudele îndoliate au cerut sume mari, pe care însă fostul poliţist nu le-a contestat.
 Astfel, Dumitru Becheriu a cerut daune morale de 1 milion de lei, precum şi o rentă viageră lunară de 1500 de lei. În fatidica zi de 28 martie 2008, acesta era pe scaunul din dreapta maşinii lui Bunoiu atunci când s-a produs accidentul pe şoseaua de centură a oraşului. Bărbatul a apărut ieri în faţa magistratului în cârje pentru că nu mai poate merge după accidentul respectiv, spunându-i judecătorului că el se târăşte "ca o râmă, iar în pământ putrezeşte un om" doar pentru că poliţistul s-a urcat băut la volan. "Sunt convins că veţi lua cea mai bună decizie. Eu cer să facă pedeapsa în Penitenciar atâta timp cât un om putrezeşte în pământ, iar eu mă târăsc ca o râmă", a menţionat victima neatenţiei lui Vieru. 

 Daune şi pentru familia îndoliată
 
 Ana Bunoiu, soţia fostului profesor mort anul trecut, a solicitat şi ea, pentru ea şi cei doi fii ai săi, prin intermediul avocatului, daune care depăşesc valoarea de un milion de lei. Femeia rămasă văduvă a plâns în faţa magistratului şi i-a spus că nu-l poate ierta pe Vieru pentru că i-a ucis soţul, motiv pentru care a cerut condamnarea fostului poliţist la închisoare. Ana Bunoiu l-a acuzat pe inculpat de faptul că în timp ce ea îşi păzea soţul pe patul de spital la Târgu Jiu sau Timişoara, el îşi făcea internarea la secţia de neuropsihiatrie pentru a se putea pensiona apoi pe motive medicale, lucru care s-a şi întâmplat. "La acest proces s-au spus multe minciuni. Eu am stat două luni cu soţul meu la spital, iar ei au putut să facă diferite scenarii. Este un proces plin de neadevăruri şi scenarii. Soţia dumnealui nu s-a gândit la mine, dar a avut grijă să-şi interneze soţul la neuropsihiatrie. Am informaţii că nici măcar nu a fost internat decât în acte. S-a dus la Craiova şi i-au dat că are discernământ, dar a mers apoi la Bucureşti şi acolo s-a pensionat. Nu cred că este bolnav, mai ales de hepatită, boală pe care o am şi eu, pentru că dumnealui singur recunoaşte în instanţă că fumează, consumă alcool. Cei de la Institutul Mina Minovici i-au spus exact cât alcool să declare că a băut, cantităţile precise, ca să-i iese alcoolemia pe care o dorea. Are acasă un pahar gradat ca să ştie când bea 100 de mililitri de vin şi apoi 300 de militri de nu ştiu ce? Noi dorim să facă pulcărie. Eu şi soţul meu aveam doi copii şi o nepoţică, nu ne trebuia altceva de la viaţă", a spus soţia lui Bunoiu, care de mai bine de un an de zile trăieşte o adevărată "nebunie" pentru că destinul i-a fost curmat brusc şi ei.

 Poliţistul se teme să meargă la Penitenciar

 Sabin Vieru a precizat, la rândul său, în faţa instanţei, că are o pensie de doar 1000 de lei, cerând să nu fie condamnat la executarea unei eventuale pedepse privative de libertate pe motiv că în spatele gratiilor s-ar întâlni cu mulţi dintre infractorii pe care i-a trimis la puşcărie în calitate de fost poliţist. El a prezentat instanţei documente prin care susţine că nu avea o alcoolemie mai mare de 0,55, caz în care el ar risca cel mult o amendă. Procurorii susţin, în schimb, că alcoolemia a fost mai mult decât dublă, Vieru venind de la un chef atunci când a dat cu Skoda unui coleg în Dacia lui Bunoiu.
 "De la început mi-am recunoscut vina. Nu am spus că nu am comis accidentul, am recunoscut chiar şi cantitatea de alcool consumată şi tipul. Nu neg rezultalele probelor biologice ale sângelui, dar vreau să fiu judecat pentru alcoolul pe care îl aveam în sânge în momentul accidentului, nu după două ore, când au fost recoltate probele", a cerut ieri fostul poliţist, fără să pomenească nimic despre faptul că, imediat după ce a lovit Dacia lui Bunoiu, colegii săi de la Rutieră l-au "scăpat" un sfert de oră de la locul accidentului. Vieru a mers atunci acasă la un alt poliţist care stătea în apropiere şi timp de circa 15 minute nu ştie nimeni ce a făcut el acolo, avocatul familiei Bunoiu afirmând că acesta putea să bea apă, să urineze, să vomite din alcoolul consumat anterior producerii accidentului, aceştia toţi fiind factori care, evident, îi diminuează alcoolemia. 
 De altfel, la acest capitol poliţiştii de la Rutieră au dat un mare rateu susţinând, pentru cine mai ţine minte, că nu îi luaseră probe lui Vieru la faţa locului pentru că ziariştii le puneau întrebări. Acea "scăpare" îi permite acum lui Vieru să susţină că avea o alcoolemie de 0,55, ceea ce îl duce cu mult sub limita de 0,80, care este pragul dintre contravenţie şi infracţiune. Fostul om al legii a încercat ieri să dea vina şi pe medicii de la spitalul din Târgu Jiu care, de asemenea, dacă vă mai amintiţi, l-au trimis pe Bunoiu la Timişoara cu trei coaste rupte pe care ei nu le văzuseră. Medicii gorjeni nu observaseră nici măcar o ruptură a diafragmei de 20 de centimetri, Vieru şi avocatul său încercând acum să dea vina pe o culpă medicală pentru decesul lui Bunoiu. În acest context, ex-poliţistul vine şi îi cere magistratului, în cazul în care nu îi ia în calcul "alcoolemia" de 0,55, să nu îl trimită la puşcărie pentru că acolo s-ar întâlni cu vechi "clienţi".
 "Îmi pare nespus de rău, toţi suntem oameni şi putem greşi. Prin sentinţă aş dori ca instanţa să aibă în vedere că până la comiterea acestei fapte am lucrat la Poliţia Judiciară, unde ai de-a face numai cu infractori. Introducerea mea în Penitenciar va echivala cu o condamnare la moarte pentru că acolo sunt mulţi dintre cei pe care eu i-am trimis la puşcărie în cei 17 ani în care am lucrat acolo", a spus Vieru. Sentinţa ar trebui să fie pronunţată de judecătorul Constantin Măruţă în cursul săptămânii viitoare. 


Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: