Experimentul USR

Mai sunt şase luni până la alegerile europarlamentare. Primul partid care ar putea prezenta listele de candidaţi este Uniunea Salvaţi România. Modul în care sunt desemnaţi candidaţii acestui partid este o premieră pentru România. Câteva zeci de candidaţi au intrat în cursă, iar cei 5.300 de membri de partid îşi aleg favoriţii. Ordinea pe listă este stabilită în funcţie de preferinţele acestora, nu de ce vrea şeful formaţiunii.

Votul a început joia trecută şi se va încheia pe 29 noiembrie. Membrii de partid votează electronic, în baza unui program care asigură secretul şi nu permite votul multiplu. Lista ar putea fi prezentată joi la prânz şi va fi o surpriză pentru toată lumea, chiar şi pentru şefii partidului, care atunci vor afla cine a reuşit să convingă şi cine nu.

Nicio altă formaţiune nu a prezentat lista de candidaţi. La PNL au fost depuse cererile de candidaturi, dar lista va fi anunţată anul viitor. Din ce se aude pe surse, vor fi în fruntea listei câţiva foşti grei ai PNL şi PDL, cum ar fi Vasile Blaga, Dan Motreanu şi Crin Antonescu, dar şi unii primari gen Gheorghe Falcă de la Arad sau Mircea Hava de la Alba.

Dinspre PSD nu s-a auzit mare lucru, doar că Dragnea le-a promis la toţi locuri eligibile. Corina Creţu, deşi comisar european, nu pare a mai avea loc pe lista PSD. Dacă se confirmă, va trece probabil la Pro România, acolo unde lista va fi deschisă de Victor Ponta, care a spus însă că nu va merge în Parlamentul European. Pe listă ar putea fi şi soţia lui, Daciana Sârbu, acum europarlamentar PSD.

Partidul Mişcarea România Împreună al lui Dacian Cioloş este blocat în instanţă şi nu este clar dacă va fi înfiinţat în timp util. Ar putea avea liste comune cu Uniunea Salvaţi România, fiind discuţii în acest sens.

O listă comună a partidelor de dreapta ar fi vrut şi liderii Partidului Mişcarea Populară, dar niciun partid nu a fost interesat de o colaborare cu formaţiunea lui Traian Băsescu.

În privinţa ALDE, este foarte probabil ca lista să fie deschisă de actualul europarlamentar Norica Nicolai.

Vizualizări: 609

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: