Expertiză contabilă în procesul dintre Pandurii şi acţionarii datornici

Juriştii acţionarilor de la Pandurii cu datorii către club şi administratorul special Marin Golea s-au întâlnit, marţi, la instanţă în cadrul procesului pe care cel din urmă l-a intentat pentru a-i obliga pe cei dintâi să îşi achite angajamentele financiare asumate în anii trecuţi faţă de echipa de fotbal. Următorul termen în proces a fost stabilit pentru 12 iunie, săptămâna viitoare expertul din dosar urmând să aibă o întâlnire cu părţile pentru a-i fi puse la dispoziţie informaţiile care are nevoie.

Complexul Energetic Oltenia, Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul Local Târgu Jiu şi Artego nu sunt de acord cu ideea că trebuie să plătească vreo câteva milioane de euro drept cotizaţie pentru anii trecuţi, reprezentanţii lor cerând în instanţă efectuarea unei expertize care să clarifice lucrurile în acest sens. Cel de-al cincilea acţionar, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia, reprezentată la proces de Marin Condescu, care este şi principalul creditor al clubului, are opinie separată faţă de ceilalţi întrucât nu are debite către club.

Expertiza contabilă al cărei raport este aşteptat pentru începutul lunii viitoare trebuie să atingă mai multe obiective, lista acestora urmând să fie stabilită de judecătorul de caz în baza propunerilor primite de la acţionarii daţi în judecată.

Dorinţele CEO

CEO, de exemplu, cere ca expertul să stabilească dacă suma de 7,8 milioane lei figura în contabilitatea clubului ca şi creanţă de recuperat la data deschiderii procedurii de insolvenţă. De asemenea, CEO vrea ca expertul să stabilească dacă aceeaşi sumă este prevăzută în contabilitatea complexului ca datorie faţă de Pandurii. Reprezentantul companiei în proces a cerut şi ca în acest dosar să fie inclus şi dosarul privitor la cererea de faliment al clubului, lucru cu care instanţa nu a putut fi de acord întrucât procesele sunt diferite.

CEO mai vrea ca expertul să stabilească dacă Acordul de Finanţare creează drepturi sau obligaţii în raport cu Pandurii şi, de asemenea, care este sancţiunea pentru neplata cotizaţiei. La cea din urmă chestiune răspunsul se află chiar în statutul clubului, care prevede că la o neplată timp de 3 luni,  orice membru este exclus de drept, fără alte demersuri. În cererea sa, CEO a mai solicitat instanţei să admită ca expertul să stabilească dacă societatea a fost pe profit sau a avut pierderi între 2014 şi 2016 şi dacă avea dreptul să acorde finanţare în această perioadă. Acordurile de finanţare între club şi companie au fost încheiate însă fără a se face vreo referire la aceste aspecte, acum CEO având ca solicitare şi ca expertul să stabilească „evoluţia” echipei în perioada 2013-2017, dacă în această perioadă a fost constituit un „lot omogen şi valoros de perspectivă” şi dacă în aceeaşi perioadă „s-a îndeplinit obiectivul de a participa într-o cupă europeană”. Răspunsurile la aceste probleme le poate oferi însă o simplă consultare a clasamentelor din fiecare an, fiind greu de crezut că e nevoie de o expertiză contabilă care să stabilească aşa ceva.

După termenul din 12 iunie la care este aşteptată expertiza urmează un nou termen şi în procesul în care se judecă cererea de faliment a clubului.

Vizualizări: 660

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: