Încă o victimă a „Statului Paralel”? Achitare pentru „Lotul Greblă”

Niciunul dintre cei cinci inculpaţi judecaţi în dosarul în care cap de afiş a fost ex-senatorul Toni Greblă nu a fost găsit vinovat de judecători pentru acuzaţiile ce le-au fost aduse de procurorii DNA. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat vineri o sentinţă de achitare pe linie atât a fostului judecător constituţional, cât şi a finului său, Ion Bârcină (zis Dan Goeru), cât şi a celorlalţi oameni de afaceri implicaţi în dosar, respectiv Mihai Prundianu, Victor Dolghi şi Gheorghe Grecu. Decizia instanţei a stârnit reacţii favorabile lui Toni Greblă, a cărui carieră politică s-a încheiat în momentul în care a trebuit să demisioneze de la Curtea Constituţională.

Fostul şef al CCR, Augustin Zegrean, a declarat pentru Mediafax că şi el şi ceilalţi judecători constituţionali erau convinşi de la început de nevinovăţia lui Greblă. Din păcate, la acel moment nimeni nu putea interveni cu un punct de vedere în favoarea fostului politician gorjean întrucât ancheta procurorilor era în curs. „Mă bucur foarte mult pentru domnul Toni Greblă, pentru fostul nostru coleg. Sigur, nu trebuia să i se întâmple toate acestea, a fost o victimă a unei perioade tare nefaste din istoria dreptului românesc. Noi bănuiam de atunci că nu sunt multe probe împotriva lui sau că nu sunt deloc. Justiţia se face pe probe, nu pe vorbe! Este păcat pentru că i-au distrus cariera, i-au distrus câţiva ani de viaţă, în care nu i-a fost uşor şi sunt încântat că, în sfârşit, s-a terminat”, susţine Zegrean.

Ancheta care l-a avut cap de afiş pe Toni Greblă l-a vizat la un moment dat şi pe şeful Masoneriei din România. Generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu era acuzat că puse la cale împreună cu Greblă un plan de încălcare a embargoului alimentar impus de UE Rusiei. Acum, Săvoiu salută decizia judecătorilor şi nu uită să îi înţepe pe cei care l-ar fi dorit după gratii şi pe el şi pe Greblă pentru fapte pe care procurorii doar le-au înşirat pe hârtie, fără să le şi probeze.  „Trei ani în care onoarea acestor persoane a fost terfelită, trei ani în care cei acuzaţi pe nedrept, precum şi familiile lor, au suferit. Şi Generalul (r) Bartolomeu Constantin Săvoiu a făcut obiectul la începutul anului 2015 unor acuzaţii inimaginabile de încălcări absurde ale unui embargou inexistent cu Rusia şi de «intenţii» de a frauda statul român. Dosarul care i s-a «fabricat» a fost închis din lipsă de probe în septembrie 2015. Presa la comandă, ca şi «mâzgălicii» care au murdărit imaginea unor personalităţi devotate României, îşi văd opera lor diabolică condamnată! Grupuri de influenţă care nu au nimic de-a face cu Interesul Suprem al statului român din cadrul unor instituţii pentru care noi avem cel mai mare respect şi pe care le vom apăra pentru că reprezintă esenţa statului de drept în ţara noastră au acţionat într-un mod nedemn şi părtinitor pentru a satisface interese clanice. Salutăm cu respect decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, curajul şi independenţa judecătorilor şi dorim ca aceasta să fie un exemplu al independenţei şi spiritului de dreptate al justiţiei române. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, arată Săvoiu într-un comunicat de presă.

Prin sentinţa respectivă, judecătorii au ridicat şi sechestrul care fusese instituit pe averea fiecărui inculpat în parte în vederea recuperării presupusului prejudiciu evaluat de anchetatori la sute de mii de lei.

Vizualizări: 545

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: