Expertiza din dosarul Colectiv, încă neterminată

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a arătat mirat de faptul că expertiza din dosarul Colectiv nu a fost terminată, spunând că „ceva nu bate”. Afirmaţia vine după ce presa a publicat unele stenograme, în care persoane urmărite penal de DNA vorbeau despre faptul că explozia în care au murit peste 60 de tineri a fost una provocată. Toate acestea au dus la o reacţie a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani.

Directorul INSEMEX, George Artur Găman, a precizat nu există întârzieri în elaborarea raportului, documentul urmând să fie predat Parchetului General la sfârșitul lunii ianuarie sau la începutul lui februarie. „Termenul de execuție este unul rezonabil, având în vedere că ne-am focusat, cu celeritate, pe această lucrare. Toate resursele Institutului au fost alocate pentru această expertiză tehnică. În condiții normale, în alte țări, s-a întâmplat să dureze și doi ani toată ancheta. (...) Nu s-a întârziat absolut deloc”', a afirmat directorul INSEMEX Petroșani.

El a menționat că raportul de expertiză este ''proprietatea'' Parchetului General, motiv pentru care instituția în cauză este și cea care este îndreptățită să dea publicității rezultatele. ''Parchetul General este proprietarul raportului de expertiză. Tot dânșii pot face public raportul de expertiză', a spus George Găman.

Specialiștii INSEMEX Petroșani au efectuat, pe 16 decembrie 2015, în laborator, o expertiză tehnică a condițiilor din clubul Colectiv, în încercarea de a determina cauzele și modul în care s-a produs incendiul din 30 octombrie 2015. Simularea a fost efectuată la solicitarea Parchetului General, iar la experimentul judiciar a luat parte și directorul Institutului Național de Expertize Criminalistice, instituție cu care INSEMEX colaborează pentru finalizarea expertizei tehnice.

Directorul INSEMEX afirma, pe 16 decembrie, că în cadrul expertizei tehnice a fost efectuată o simulare ''la o porțiune semnificativă din clubul Colectiv', prin reproducerea evenimentului specialiștii încercând să determine mecanismul de declanșare a incendiului și de propagare a acestuia. Inițierea incendiului a fost efectuată cu un articol pirotehnic pe o porțiune semnificativă, reprodusă la scară reală ca în clubul Colectiv.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: